De electrocar voor De Molenberg. Foto: Henri Walterbos
De electrocar voor De Molenberg. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

De Molenberg blij met electrocar

Algemeen

'Op deze manier kan iedere inwoner van Groenlo 'd'r es uut kommen' en blijven meedoen aan de samenleving'

Door Henri Walterbos

GROENLO - In het kader van het project 'Kom d'r es uut', heeft De Molenberg sinds deze week de beschikking over een electrocar. In Winterswijk, Aalten en Lichtenvoorde, sinds kort, is de vervoersvoorziening al een groot succes. Het project werd vormgegeven en uitgevoerd in nauwe samenwerking met Careaz Antoniushove Lichtenvoorde, dat afgelopen week haar electrocar presenteerde. Het was Peter Stevens, regiomanager Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, die verheugd vertelde over de totstandkoming van het project. "Na het realiseren hier van 'Huis van de buurt' is dit wederom een prachtig initiatief dat gerealiseerd is. Inloopvoorzieningen realiseren is één, maar het vervoer ernaartoe is ook een ding. We zijn hier dan ook ontzettend blij mee." Namens de gemeente Oost Gelre is het wethouder Jos Hoenderboom die al even blij is met de voorziening. "Het is belangrijk dat mensen elkaar kunnen blijven ontmoeten. Ontmoeten is elkaar zien, elkaar zien is elkaar begrijpen." Leerlingen van groep 3 van openbare basisschool 't Palet verzorgen de luchtige toon door een gedicht voor te dragen. 'Wat zeg je d'r van? Wat zeg je d'r van? De Molenberg heeft een karretje dat rijden kan.' Aandoenlijk. De ooh's en aah's zijn dan ook niet van de lucht.

Eerste ritje
Na de onthulling van de electrocar door Jos Hoenderboom, Peter Stevens, met behulp van een vlaag Grolse wind, leerlingen van 't Palet, is de eer aan mevrouw Rooden, bewoner van De Molenberg, en mevrouw Post, inwoonster van Groenlo en trouwe deelneemster van de beweegles op De Molenberg, en Paletleerling Malink Minkailov, met chauffeur Jan Bongaarts, om het eerste officiële ritje met de electrocar te maken. "Het is een prachtig ding. Hij rijdt fijn. Ik weet niet of ik hem nodig heb, want mijn kinderen wonen in Groenlo, maar ik kan het iedereen wel aanraden", zegt ze na afloop.

Zelfstandig weer op pad
Sylke Kreeftenberg van De Molenberg is blij met de electrocar. "De electrocar brengt mensen met een, al dan niet tijdelijke, mobiele beperking uit Groenlo naar hun alledaagse bezoekjes. Zelfstandig weer op pad kunnen, dat is het doel van de electrocar. Een afspraak bij de huisarts, naar de kapper, bij iemand op de koffie, een boodschapje halen. Al dat soort zaken maakt de electrocar mogelijk. Het is kleinschalig vervoer op maat. Op deze manier kan iedere inwoner van Groenlo 'd'r es uut kommen' en blijven meedoen aan de samenleving. Dat is ook wat de gemeente Oost Gelre graag wil." De electrocar wordt bestuurd door vrijwilligers. "Wij hebben veertien vrijwillige chauffeurs, waarvan er eentje het dienstrooster en de planning maakt. Drie van de veertien chauffeurs hebben tevens een technische achtergrond en verzorgen het dagelijkse onderhoud van de electrocar en zijn de contactpersonen richting de leverancier bij eventuele schade en dergelijke."

Maandag tot en met vrijdag
De electrocar Groenlo gaat van maandag tot en met vrijdag rijden, van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18.00 uur, feestdagen uitgezonderd. Tussen de middag gaat de car een uur aan de lader. Naast de chauffeur kunnen er drie passagiers tegelijk mee. Tevens kan een rollator of inklapbare rolstoel in de laadbak mee worden vervoerd. Klanten kunnen rechtstreeks met de chauffeur een afspraak maken op telefoonnummer 06 – 57 98 81 83. Dit kan enkel op tijden dat de electrocar rijdt. Tijdens het rijden kunnen de chauffeurs de telefoon niet oppakken, maar zodra ze stilstaan, worden klanten teruggebeld. Welk gebied de electrocar gaat bestrijken, staat nog niet definitief vast. "De electrocar gaat in eerste instantie binnen de bebouwde kom van Groenlo rijden. In de beginfase moeten we door ervaring kijken hoever we deze grens kunnen oprekken in verband met de accu's. Indien er een vraag komt voor een ritje buiten de bebouwde kom, wordt deze niet direct afgewezen, maar moeten we kijken wat de mogelijkheden zijn om deze rit eventueel toch te kunnen aannemen."

Vrije gift
Evenals in Lichtenvoorde is de electrocar in Groenlo gratis te gebruiken, maar wordt een vrije gift zeer op prijs gesteld. "De electrocar is gesponsord door de gemeente Oost Gelre, het Oranje Fonds en Stichting Vrienden van De Molenberg. De vrije giften worden gebruikt voor het onderhoud en de verzekering van de electrocar."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids