Afbeelding

Kijkjes van de Grolse Stadstoren

Algemeen

De Torenwachter: mag er nu nergens meer lekker gedronken worden?

Dat was nog eens opzienbarend nieuws afgelopen week, beste Grollenaren. Het nieuws dat uit een uiteraard onafhankelijk en uitermate gedegen wereldwijd onderzoek is gebleken, dat sterke drank slecht is voor de mens. Als je het drinkt dan; zelfs één glas is gewoon veel te veel. Dus niet meer doen, dat was de harde conclusie. Toen ik dat las, zag ik allerlei koninkrijken instorten; heel Frankrijk naar de Filistijnen met al die wijnen, de Duitse bierstaat met zijn honderden soorten voorheen sprankelend gerstenat compleet ten onder, wodka kan al helemaal niet meer en wat te denken van whisky en ander levensgevaarlijk drinkspul. Honderdduizenden werklozen komen er, mensen die ooit opgetogen zaten te werken aan een plezieriger wereld, die nu echter niet blijkt te bestaan. En ik dacht als Grollenaar ook meteen aan de ondergang van onze nieuwe, bijna gereed zijnde, stadsbrouwerij. Ik zag daar dat Brouwersnös al onder de boom liggen. Net op het moment dat het ei uit moet komen. Dat dacht ik allemaal in een split second. Echt waar.

Radeloos was ik. Maar we zijn hier toch altijd weer net iets slimmer, ook in dit geval. Ik kon het bijna niet geloven, maar ik las ook dat we hier een nieuwe vorm van onderwijs krijgen bij die stadsbrouwerij. Levensmiddelentechnologie of hoe je producten maakt en bereidt en daar is bier 'slechts' een onderdeel van. Linke jongens. En ik las ook dat de Klok voor de verkoop van bier gaat zorgen. Dat is dus een soort outplacement als ik even een mooie term uit de personeelswereld mag gebruiken. Een truc om het gedoe met flessen uit beeld te krijgen, maar tevens toch de productie te waarborgen.

Kijk, we kunnen straks bij die brouwerij leren hoe je bier zou moeten maken. Theoretisch dan. Het wordt een soort hoge technologische naar een academie neigende opleiding, nog net geen universiteit, maar wel diversiteit. Snapt u dat? Gelukkig, het gaat me zelf al boven het petje. Het zal afgelopen zijn met dat basale gesjouw bij het inleveren van lege kratten en als je er maar veel van hebt dan krijg je 'gratis' een volle krat en dan roepen: Ik buis vandage mooi veur niks! Rekenen schijnt ook een moeilijk vak te zijn. We komen straks op een heel ander level terecht: we hebben een bijna virtuele brouwerij en een levensmiddelentechnologie. En dat gelegen in een wel heel bijzonder stadspark, het mooiste van Europa, vermoed ik. Daar kun je heerlijk wandelen, je ziet hier en daar wat intellectuelen met een boekje op een bankje zitten die na moeilijke schrijverszinnen mijmerend in de bijna roerloze Grolse stadsgracht kijken. Dat is even wat anders dan met een stel jofele 'kamereu' komen aanvaren met bootjes onder het zingen van het clublied van de sv Grol.

Wat we gaan doen is naadloos inspelen op de grote zorg die bestaat op vijand nummer 1: de sterke drank. We hebben overigens wel een slag te maken want we zijn op dat punt wel erg 'vooraanstaand' in Nederland, las ik. Je moet ergens goed in zijn. En het helpt ook niet alleen als een paar passionele bestuurders af en toe een paar weken 'droog' gaan staan. Maar houden we dat vol, Torenwachter, die draai van 180 graden?

Kijk, er komt natuurlijk een tegenoffensief. Dat er andere slimme professoren en wetenschappers zijn die concluderen: dat valt allemaal reuze mee met die sterke drank. Daar moeten we wel even op wachten. Maar dan gaan we ook opgetogen weer van virtueel naar reëel.

Daar nemen we er alvast (g)een op!


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant