De korrel zoals die overblijft na vergisting. Foto: Kyra Broshuis
De korrel zoals die overblijft na vergisting. Foto: Kyra Broshuis

RMS staat belangstellenden te woord

Algemeen

GROENLO - In een tent op het terrein waar straks de veelbesproken mestvergister moet komen, is het zaterdag druk met genodigden. RMS, de initiatiefnemer van de vergister, heeft meerdere groepen op verschillende tijden uitgenodigd. Eerst de omwonenden, dan de bedrijven die op Laarberg gevestigd zijn, dan het college van Oost Gelre en de raad, vervolgens de agrariërs/deelnemers en daarna de overige belangstellenden.

Door Kyra Broshuis

Zelf vragen stellen
Wie komt voor een uitgebreide presentatie over de vergister, is aan het verkeerde adres. Aan de wanden van de tent hangen verschillende afbeeldingen en verder is het aan de bezoeker om vragen te stellen. Daarvoor zijn onder andere Barry Wopereis van Van Westreenen en Wolfgang Chantre van RMS beschikbaar. Chantre zegt dat deze bijeenkomst een antwoord is op de vragen bij de bijeenkomst van de provincie in De Mattelier. "Bij die bijeenkomst van de provincie werd niet alleen gevraagd wie RMS is, maar werden ook vragen gesteld over geur en veiligheid. Om die reden is deze middag georganiseerd, met allerlei deskundigen om vragen te beantwoorden. Samen met een compagnon ben ik de eigenaar van RMS", zo maakt Chantre duidelijk.

Wat je nu ruikt, ruik je straks niet meer
Op de vragen over de mogelijke stankoverlast zegt hij het volgende: "Wat je nu hier ruikt (op dat moment wordt er mest uitgereden over het naastgelegen land - KB), ruik je straks niet meer. De mest hoeft niet meer uitgereden te worden, maar kan hier verwerkt worden. Voor wat betreft de angst voor verkeersoverlast: er worden nu meer kilometers gemaakt om de mest af te voeren - onder andere naar Duitsland - dan straks het geval zal zijn. Per saldo komen er dus minder vrachtwagenbewegingen. Bovendien wordt het verdeeld over het hele jaar. Boeren mogen nu alleen in het voor- en najaar mest vervoeren. De hoeveel mest wordt uiteraard niet minder. Het aantal vervoersbewegingen is bekend. Zowel de Laarberg als de N18 kunnen die prima aan."

Bezwaren
Chantre schrikt niet van het feit dat de Stichting Megavergister NEE de juridische weg wil bewandelen. "Dat is een democratisch recht. Wat ik niet terecht vind, is dat er allerlei zaken worden bijgehaald die niets met de mestvergister zelf van doen hebben, zoals het toerisme. We blijven echter met iedereen, dus ook met de tegenstanders, graag in gesprek." RMS erkent dat de mestvergister symptoombestrijding is. "Natuurlijk. Zo lang de mens goedkoop vlees wil eten, zullen we zaken als mestoverschotten houden. De boeren produceren binnen de Europese richtlijnen en hebben van de provincie opdracht gekregen om de mest te verwerken. Je kunt het hen niet kwalijk nemen; het is onderdeel van hun werk. Er is simpelweg te weinig land beschikbaar om de mest uit te rijden. Wij zijn als RMS slechts een klein onderdeel van de hele keten."

Kleiner is geen optie
Een kleinere vergister is voor RMS geen optie. "De kosten zijn dan hetzelfde. Het waterreinigingssysteem is behoorlijk kostbaar en is er alleen in deze grootte. Het gaat om 400.000 ton mest per jaar dat hier uit de omgeving komt. We spreken over een omtrek van ongeveer 25 kilometer rondom Groenlo." Inmiddels hebben zo'n 350 boeren al geïnvesteerd in de vergister en een deelnemerscontract getekend. Volgens Chantre levert de vergister straks groen gas voor zo'n 15.000 huishoudens. "En er komt niets in de lucht. De CO2 wordt eruit gehaald en gaat naar de tuinbouw voor de kassen. Het idee dat er meer stroom ingaat dan dat er aan groen gas uitkomt klopt niet, we zijn een netto energieleverancier. We moeten beseffen dat de energietransitie die we met z'n allen willen ook ruimtelijke consequenties gaat hebben. Waarbij het hier gaat om een plek op een daartoe geschikt bedrijventerrein." RMS is ook in Venlo en in Duitsland bezig met de opzet van een dergelijke installatie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant