Samen met echtgenoot André geniet Vera Bloemberg-Betting van de Koninklijke Onderscheiding. Foto: Theo Huijskes
Samen met echtgenoot André geniet Vera Bloemberg-Betting van de Koninklijke Onderscheiding. Foto: Theo Huijskes (Foto: Theo Huijskes)

Koninklijke onderscheiding voor Vera Bloemberg

OOST GELRE - De jaarlijkse kreet 'Lintjesregen' is dit jaar niet van toepassing op de gemeente Oost Gelre. Maar ondanks het feit dat er aan slechts twee inwoners van deze gemeente, beiden woonachtig in grote kern Lichtenvoorde, de eretitel 'Lid in de Orde van Oranje-Nassau' is toegekend, betreft het ditmaal wel een tweetal dames met een enorme staat van dienst op het gebied van vrijwilligerswerk. De eer viel op twee verschillende dagen voorafgaande aan Koningsdag te beurt aan achtereenvolgens Stien Pothof-Oolthuis (68) en Vera Bloemberg-Betting (59). Beide dames kregen de versierselen in de trouwzaal van het gemeentehuis in Lichtenvoorde opgespeld door burgemeester Annette Bronsvoort.

Door Theo Huijskes

Een leven met ZPC Livo
Was het woensdagmiddag Stien Pothof, donderdagmorgen mocht in dezelfde lokaliteit Vera Bloemberg een bijna onuitputtelijke lofzang in ontvangst nemen van burgemeester Bronsvoort. Ook de vrijwilligster van zwembad Meekenesch in het algemeen en ZPC Livo in het bijzonder werd alle lof toegezwaaid en daarbij neergezet als één van de belangrijkste peilers van de dankzij het vele vrijwilligerswerk gecreëerde leefbaarheid in de gemeente Oost Gelre.

Een totaal verraste en emotionele Vera Bloemberg beleefde met aan haar zijde echtgenoot André een bijzonder moment in haar leven. "Hier zijn wij 35 jaar geleden in het huwelijk getreden en nu dit. Het is niet te geloven." Burgemeester Bronsvoort typeerde de vrouw, die reeds vanaf haar twaalfde levensjaar ('Het was mijn liefde van het eerste uur!') bij het zwemgebeuren in Lichtenvoorde is betrokken, als iemand die zich met hart en ziel inzet en tegelijkertijd een clubvrouw is die overal inzetbaar is. "Alleen al het gegeven dat u maar liefst 40 jaar vrijwilligster bent, en dat in functies als trainer/coach, commissielid, organisator van activiteiten, actievoerder, administratief medewerker enzovoort, zegt in dat verband genoeg. Daarbij verdient het een extra vermelding dat u zich inmiddels reeds gedurende vier decennia inzet voor de jeugd. Het zijn van een belangrijk contact- c.q. tussenpersoon bij het opleiden dan wel begeleiden van de jeugd bij alles wat direct en indirect met de zwemsport heeft te maken. Wanneer er één vrijwilliger is, die altijd zorgt voor een goede sfeer, veel plezier, aansprekende prestaties en dientengevolge vorm en inhoud geeft aan de kernwaarde van ZPC Livo, dan bent u dat wel."

Burgemeester Bronsvoort sloot de Koninklijke tweedaagse af met de woorden: "Hoe zou de samenleving eruit zien zonder vrijwilligers. Ik en met mij de gehele gemeente Oost Gelre is trots dat wij dit jaar twee prachtige en waardige lintjesdragers in het zonnetje hebben mogen zetten!"

Meer berichten