Vooral rondom de doelen op het hoofdveld is de toestand van het kunstgras slecht. Foto: Kyra Broshuis
Vooral rondom de doelen op het hoofdveld is de toestand van het kunstgras slecht. Foto: Kyra Broshuis

Geld voor nieuwe toplaag kunstgras bij SV Grol

GROENLO - De gemeente Oost Gelre wil met een bijdrage van 230.000 euro een nieuwe toplaag op het kunstgras bij de SV Grol in Groenlo mogelijk maken. Het gaat om het hoofdveld. Veld 1 en het kleine veldje op de zogenaamde 'Marveld Arena' beschikken ook over kunstgras dat vervangen dient te worden. Op sportpark Den Elshof liggen ook nog drie natuurgrasvelden.

Door Kyra Broshuis

Onder de gebruikersnorm
Het gaat niet om een compleet nieuw kunstgrasmat, maar om vervanging van de zogenaamde toplaag, zo legt wethouder Jos Hoenderboom uit. "Met name op het hoofdveld is de toestand slecht, zeker bij de doelen. De kwaliteit van het hoofdveld ligt nu onder de gebruikersnorm en als gemeente staan wij voor gezond en veilig sporten. Alle kunstgrasvelden worden aangepakt maar we stellen alleen een bedrag beschikbaar voor het hoofdveld. Ons voorstel is om het benodigde bedrag nog dit jaar beschikbaar te stellen. De raad moet het nog wel goedkeuren, het bedrag staat niet op begroting van dit jaar. We willen echter niet langer meer wachten, de staat van het veld is nu echt slecht."

Kiezen voor veiligheid en gezondheid
Volgens Hoenderboom is er goed gekeken naar de veiligheid van de nieuwe toplaag. "Volgens de laatste onderzoeken van het REM brengt het rubbergranulaat de gezondheid van de gebruikers niet in gevaar. We weten nog niet waar de SEAG (Stichting Exploitatie Accommodatie SV Grol) voor kiest; het kunstgras kan ook opgevuld worden met kurk of een mengvorm van kurk en rubbergranulaat. Kurk is wel een stuk duurder, dat scheelt zo'n 30 tot 40.000 euro." Het RIVM concludeerde na een uitgebreid onderzoek in 2016 dat de concentratie van pak's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen, schadelijke stoffen die kankerverwekkend zijn) in het rubbergranulaat dat nu op de velden ligt, ver onder de toegestane norm valt. De normen worden wel aangescherpt. "We kiezen dus voor veiligheid en gezondheid van de gebruikers. De invloed van de korrels op het milieu is een ander verhaal", aldus Hoenderboom.

reageer als eerste
Meer berichten