Een eerdere historische motorzaagdemonstratie. Foto: PR
Een eerdere historische motorzaagdemonstratie. Foto: PR

Internationale historische motorzaagdemonstraties

12 en 13 mei bij Stoomhoutzagerij Nahuis

Door Theo Huijskes

GROENLO - Ondanks dat Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo met de forse tegenvaller heeft te maken omdat dit jaar de monumentale stoomhoutzagerij aan de Winterswijkseweg niet in bedrijf komt, vindt er in het aanstaande weekend toch een interessante activiteit plaats in en nabij de toeristische trekpleister: de internationale bijeenkomst van verzamelaars en liefhebbers van historische motorzagen.

Staat op donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) heel Groenlo in het teken van de 23ste editie van het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap, in het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 mei na Hemelvaart houden de leden verzamelaars/liefhebbers van historische motorzagen, afkomstig uit uit geheel Europa, hun jaarlijkse bijeenkomst in Groenlo. Was het in 2016 Ascheberg (bij Münster) in Duitsland en in 2017 bij het Waldmuseum in Görzke bij Maagdenburg, eveneens in Duitsland, dit jaar is het de beurt aan Groenlo. Een uniek gebeuren dat een Nederlands, dicht bij huis Grols tintje krijgt dankzij de goede internationale contacten van bestuurslid Ben Verheij van de Stichting Stoomhoutzagerij Nahuis. Een kleine pleister op de onlangs ontstane wonde van de - eind vorig jaar nog door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als waardig partner van het Stoomplatform Nederland erkende - Grolse stoomhoutzagerij.

Doorlopend demonstraties
Het gaat deze keer om de veertiende internationale motorzaagdag. Bij Nahuis treffen elkaar dan deelnemers, afkomstig uit onder andere Duitsland, Zweden, Zwitserland, België en Noorwegen. Zij laten daarbij hun perfect onderhouden en fraai ogende historische motorzagen niet alleen zien, maar geven ook doorlopend demonstraties met deze waardevolle apparatuur. Er zijn motorzagen van bekende merken als Dolmar, Stihl, Husqvarna, Jonsered, Rinco en Festo, maar ook andere merken zullen te bewonderen zijn. Aanwezige belangstellenden krijgen op beide dagen uitvoerig de gelegenheid om te zien hoe de motorzaag zich heeft ontwikkeld. Van grote, zware tweemanszagen met benzine- of elektromotor naar de kleine lichte eenmanszaag die wij heden ten dage kennen. Er zijn motorzagen ruwweg uit de bouwjaren 1920 tot 1980.

Belangstellenden kunnen terecht op zaterdag 12 mei van 10.00 uur tot 16.00 uur en op zondag 13 mei van 10.00 uur tot 15.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 4 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen tot 12 jaar. Het adres is Stoomhoutzagerij Nahuis, Winterswijkseweg 47-49, 7141 DM Groenlo.

1 reactie
Meer berichten