De onwiezen bunt d'r klaor veur! Foto: Roel Krabben
De onwiezen bunt d'r klaor veur! Foto: Roel Krabben

Debuut Onwiezen uut ut Oosten op Dweilorkestendag

LICHTENVOORDE/BELTRUM/GROENLO - De dweilorkesten Valse Loch uit Beltrum en Dokters' Swingende Infuustoeters uit Lichtenvoorde hebben na achttien jaar voor een hernieuwde samenwerking gekozen. In het verleden werkten beide orkesten al vaker succesvol samen. Tijdens een invalbeurt van de bassist van de Infuustoeters bij Valse Loch in 2017, kwamen oude verhalen weer naar boven en werd opnieuw gedacht aan een samenwerking. Valse Loch vierde echter dat jaar haar twintigjarig jubileum en nam daarom geen deel aan de Dweilorkestendag. Dit jaar gaat het dan alsnog gebeuren; aanstaande donderdag beleven de Onwiezen uut ut Oosten hun debuut tijdens de Dweilorkestendag in de Grolse binnenstad.

In 2000 besloten de orkesten een act te presenteren tijdens het Nederlands kampioenschap in Bemmel. De succesvolle samenwerking leverde een mooie tweede plaats op. Het jaar erop werd met een nieuwe act Groenlo bezocht, toen goed voor een vierde plek. Sindsdien is de sfeer altijd goed geweest, getuige een legendarisch optreden van Valse Loch tijdens het 25-jarig jubileum van de Infuustoeters. Natuurlijk bleef ieder orkest zijn eigen ontwikkeling doormaken met ieder hoge klasseringen tijdens verschillende festivals. Voor de Infuustoeters echter leek in 2009 bijna het doek te vallen nadat meer dan de helft van het orkest aangaf te stoppen. Negen leden besloten door te gaan. Een gouden greep bleek later, het orkest groeide in acht jaar tijd uit naar drieëntwintig, vooral jonge leden. Ook Valse Loch kende zijn ups en downs qua bezetting maar door verjonging staat er weer een uitgebalanceerde club.

Beltrumse en Lichtenvoordse nummers

Hoewel de organisatie in Groenlo zich graag ziet als de verbindende factor, zien beide orkesten toch echt de onderlinge sfeer en gezelligheid als bindende factor. Voor donderdag hebben de Onwiezen gekozen voor een mash-up van Beltrumse en Lichtenvoordse nummers. De laatste maanden is er flink geoefend op meerdere locaties en het orkest is nu bezig met de laatste afwerking. De 45 dames en heren staan te trappelen om na het vele oefenen eindelijk hun set In Groenlo ten gehore te brengen en hopen op veel enthousiaste toeschouwers uit zowel Beltrum, Lichtenvoorde en alle andere dorpen. Kom dus kijken op Hemelvaartsdag om 12.45 uur in de Beltrumsestraat, om 13.30 uur op de Markt en om 15.45 uur in de Kerkhofsteeg te Groenlo.

Meer berichten