Stadsmanagers Harald Bus en Linda Commandeur voor één van de succesnummers uit het Plan Stad Groenlo: Brouwersnös. Foto: Kyra Broshuis
Stadsmanagers Harald Bus en Linda Commandeur voor één van de succesnummers uit het Plan Stad Groenlo: Brouwersnös. Foto: Kyra Broshuis

Periode Stadsmanagers succesvol afgesloten

GROENLO - Om het programma Stad Groenlo verder uit te bouwen, stelde de gemeente Oost Gelre in 2013 twee stadsmanagers aan. Linda Commandeur en Harald Bus hebben vijf jaar gewerkt aan de stad en het project is nu afgerond. Op de plek waar één van de eerste ideeën van het duo tot volle wasdom komt, Brouwersnös, vertellen de stadsmanagers over de afgelopen vijf jaar.

Door Kyra Broshuis

Twee belangrijke doelen
"We hadden twee doelen, ten eerste aantrekkelijke winkelstraten met gevulde panden en ten tweede het verbinden van bestaande en nieuwe initiatieven voor een levendige binnenstad", legt Commandeur uit. "We hebben samen zes uur per week gewerkt aan Stad Groenlo", vult Bus aan. "We hebben veel energie gestoken in het leggen van verbindingen en in het laten zien hoe je kunt denken in kansen en mogelijkheden", vertelt Commandeur. "We wilden ook laten zien wat er allemaal al is in Groenlo en dat ook beter zichtbaar maken."

'Zorg dat je als stad iets hebt, wat een ander niet heeft'

Het tweetal merkte dat mensen van buitenaf anders naar de stad kijken. Zo kregen ze vaak de vraag waar je nou aan kon zien dat Groenlo een vestingstad is. "Dat was nog in de periode vóór Welgelegen. Mensen hadden niet het idee dat ze een vestingstad binnenkwamen. De gracht werd gewoon over het hoofd gezien." Ook de Grollenaren zelf waren niet enthousiast over de stad. "Het was een tijd van chagrijn en de tendens van 'er is niks aan in Grolle'. Later is het thema 'Bourgondisch genieten' aan de stad toegevoegd en dat heeft veel veranderd. Tijdens een gesprek met Andries de Groen hebben we gevraagd of het mogelijk zou zijn weer een brouwerij te starten in Groenlo, zoals dat in het Programma Stad Groenlo stond vermeld. Hij heeft het vervolgens heel voortvarend aangepakt. Wij hebben alleen maar de verbinding gelegd en nu staat Brouwernös op het punt van openen."

Bourgondisch Groenlo
Bus en Commandeur kregen de volle medewerking van de gemeente. "En langzaamaan zagen we de stad veranderen. Thomas Wallerbosch bijvoorbeeld paste zijn winkel aan aan het thema 'Bourgondisch' en anderen volgden. We hebben altijd gezegd: zorg dat je als stad iets hebt, wat een ander niet heeft. Vul elkaar aan, dat versterkt. Uiteindelijk zijn er meer dan twintig panden in de binnenstad opgeknapt. Daar was ook subsidie voor mogelijk. We hebben ook veel gelobbyd voor de komst van De Mattelier naar het centrum. Dat is een hele belangrijke stap geweest voor Groenlo."

Een andere energie
Hoe nu verder? "We wisten dat het een project voor vijf jaar was. We hebben een plan geschreven voor de gemeente voor de komende jaren. Je kunt nu niet achterover gaan hangen. Eén van de onderdelen van het plan is dat we moeten kijken naar de duurzaamheid van het winkelgebied. Is er opvolging voor de oudere ondernemers? En zo niet, hoe kunnen we het dan invullen? Het is mooi om te zien dat de negatieve energie die vijf jaar geleden nog heerste, is omgeslagen in een gevoel van 'alles is mogelijk' en vooral 'we zijn trots op onze stad'. Dat gevoel moeten we echter niet alleen naar de buitenwereld toe uitstralen, maar ook in de stad zelf uitdragen."

reageer als eerste
Meer berichten