Antoon Schotman en echtgenote Lies met staande burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre. Foto: Ferry Broshuis
Antoon Schotman en echtgenote Lies met staande burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre. Foto: Ferry Broshuis (Foto: Ferry Broshuis)

Echtpaar Schotman - Bleumink zestig jaar getrouwd

'We hebben allebei ons weetje nog'

Door Ferry Broshuis

GROENLO - Op 10 mei 1958 trouwden Antoon Schotman en Lies Bleumink. Volgens goed katholiek gebruik destijds trouwden ze 's morgens eerst voor de kerk, daarna volgde het gemeentehuis. Het feest - een echte broedlagte - werd gehouden in de toenmalige Pelikaan in Groenlo.

Antoon Schotman (87), Grollenaar van geboorte, leerde zijn vrouw kennen toen hij schilderde in haar ouderlijke woning, Bleumink in Lindvelde, waar ze ook een café hadden. De echte liefdesvonk sloeg echter enige tijd later over toen ze elkaar weer ontmoetten op de kermis in Beltrum. In de tent van Spilman begon de liefde. Lies Bleumink woonde dan wel in Lindvelde in de gemeente Eibergen, maar ze is geboren in Groenlo in het toenmalige ziekenhuis. Dat wil ze toch wel even gezegd hebben.
Het echtpaar woont sinds het huwelijk in de Nieuwstad in Groenlo, waar ook het schildersbedrijf Schotman was gevestigd. De vader van Antoon Schotman begon ooit op 20-jarige leeftijd met een eigen schildersbedrijf, eerst in de Goudsmitstraat. Antoon was voorbestemd schilder te worden en hij volgde dan ook de ambachtsschool, maar na een half jaar brak de oorlog uit en is van de school niks meer terechtgekomen. Van het schildersbedrijf overigens wel.

Werk
Eigenlijk waren er in die jaren twee bedrijven in hun pand in de Nieuwstad, want echtgenote Lies (thans 86) was coupeuse en naaister en gaf ook les aan huis en werkte daarnaast ook nog bij andere bedrijven. Allebei actief dus. Helaas kwam Antoon Schotman in 2004 ten val met de fiets en dat leverde een gecompliceerde breuk in de heup op. Het is nooit meer goed gekomen, ook niet na een tweede operatie in het Duitse Vreden.
Sinds die tijd is hij bedlegerig, maar dat belet hem niet de moed erin te houden en interesse te hebben in allerlei zaken en natuurlijk op de hoogte te blijven van het wel en wee in Groenlo en omgeving. Samen met echtgenote Lies kan hij gelukkig nog steeds in hun huis in de Nieuwstad blijven wonen.

Hobby's
Antoon Schotman is ook altijd een duivenliefhebber geweest; hij was vele jaren lid van 'de Snelpost', de Groenlose Duivenvereniging die in haar hoogtijdagen 56 leden telde, maar daar zijn er helaas niet veel meer van over. Hun clubhuis was altijd café Frielink.
Hij kan nog een fraaie foto van hem tonen in gezelschap van toen nog prinses Beatrix die de vogeltentoonstelling in Amsterdam bezocht. Die foto siert nog steeds een muur in de woning.
Lies Schotman-Bleumink komt uit een groot gezin van 12 kinderen, waarvan maar liefst 10 meisjes.
"Ik had ze veur 't oetzeuken," zo kan Antoon met de nodige vrolijkheid opmerken. Lies zegt dat het lichamelijk dan wel minder is, maar geestelijk zijn ze gelukkig allebei nog heel goed bij de tijd. "We hebben allebei ons weetje nog", zo zegt ze met enige nadruk. Ze heeft een keer een hersenbloeding gehad, maar is daar toch heel goed van hersteld.

Feest
Het is logisch dat het zestigjarig huwelijk in klein familieverband is gevierd. Maar afgelopen maandag kwam burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre een bezoek brengen en bracht een prachtig boeket mee en feliciteerde het echtpaar met deze mijlpaal.
Enkele familieleden die aanwezig waren, zeiden: Antoon is altijd optimistisch en maakt grapjes. Dat houdt de moed erin.
"De laatste 20 jaar kom ik ook wal deur", zegt hij bij het afscheid.

3 reacties
Meer berichten