Het complete regieteam van de film N18: (vlnr) Ben Tragter, Ton Kraayenvanger, Willem Kootstra en Jan Wanders. Foto: Rob Weeber
Het complete regieteam van de film N18: (vlnr) Ben Tragter, Ton Kraayenvanger, Willem Kootstra en Jan Wanders. Foto: Rob Weeber

De nieuwe N18 in beeld

Algemeen

Première in De Mattelier

Door Rob Weeber

EIBERGEN - De filmmakers zijn er 2,5 jaar mee bezig geweest. Tezamen met wat historische opnamen over beloftes en voorspellingen voor een nieuwe weg van eerdere bewindslieden, hebben ze een uniek tijdsbeeld weergegeven van een project dat in deze omvang niet meer terugkeert. Afgelopen dinsdag werd in het nieuwe B&B Hotel De Kastanjefabriek in Eibergen de première beleefd van de twintig minuten durende compilatie van de film die in totale omvang 2 uur en vijf minuten duurt. De makers van de film zijn de videoclubs uit Doetinchem, Varsseveld, Groenlo, Berkelland, Haaksbergen en Enschede.

Oud-journalist en buitenlandcorrespondent Willem Kootstra wees op de historische betekenis van de plek van samenkomst. De Kastanjefabriek was in de 19e eeuw de plaats waar het woord Twenteroute ontstond. De Belgische edelman Jean Baptiste Paul Bouquié, in Nederland gebleven na de splitsing tussen de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden in 1830, opende in 1834 de Kastanjefabriek en begon een weverij. Hij zorgde voor een houten brug over de Berkel en de grindweg naar Enschede, de Twenteroute. Vanaf die tijd is de verbindingsweg tussen Varsseveld en Enschede regelmatig en vooral onderwerp van discussie geweest, zoals de film ook laat zien. Het project is uniek, alleen al omdat de film zonder budget is gemaakt. Alle 25 betrokken filmmakers uit de zes genoemde plaatsen hebben om niet hun tijd gestoken in het maken van de beelden. Er is slechts een kleine schenking toegekend vanuit de Stichting De Roos-Geesink en de Stichting Fonds 2013 ter dekking van gemaakte reiskosten, aanschaf harde schijf en de kosten van de voice-over. Kootstra verzamelde alle beelden en converteerde het naar een bestand. Documentairemaker Ton Kraayenvanger uit Neede tenslotte monteerde het geheel. Voordat de officiële opening van de N18 verricht werd, was de film al bijna klaar. Alleen de laatste shot ontbrak nog. De film geeft een compleet beeld van alle werkzaamheden. Men heeft zelfs opnames gemaakt bij het hoofdkantoor van Noaber 18 in Nieuwegein en in de fabriek waar de verkeersborden vandaan komen. Inhoudelijk geeft de film een algemeen(sfeer)beeld weer van datgene wat er nodig was om de weg aan te leggen en wat de gevolgen voor mens en milieu waren. Desgevraagd bevestigde Kootstra dat de samenwerking met Noaber 18 en Rijkswaterstaat zeer goed verlopen is. Uit veiligheidsoverwegingen mocht men niet altijd met de neus vooraan staan, maar doorgaans werd voldoende ruimte geboden.
De bedoeling is niet dat de film online gezet wordt. Na deze compilatievertoning worden er twee openbare filmpremières gehouden op 18 mei. Een ervan is in De Mattelier in Groenlo en de andere in filmtheater Concordia in Enschede. Op beide locaties zal de dvd met de complete film te verkrijgen zijn tegen 10 euro per stuk. Daarna gaat de film op tournee en zal vertoond worden in Varsseveld, Terborg, Lichtenvoorde, Neede, Riemolen en Haaksbergen. Ook op deze locaties worden de dvd's verkocht. Wie een kaartje van de voorstelling kan overleggen, krijgt de tweede dvd voor de helft van de prijs.
De filmpremière is vrijdagavond 18 mei om 20.00 uur in De Mattelier in Groenlo en filmtheater Concordia in Enschede. Kaarten zijn aldaar te verkrijgen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant