Dirigent Marcel Loff van Muziekvereniging Groenlo tijdens een concert in de Calixtusbasiliek. Foto: Theo Huijskes
Dirigent Marcel Loff van Muziekvereniging Groenlo tijdens een concert in de Calixtusbasiliek. Foto: Theo Huijskes (Foto: Theo Huijskes)

Dirigent Muziekvereniging Groenlo in de rol van James Last

Marcel Loff oogst succes met JL Revival Orchestra

Door Theo Huijskes

GROENLO/OLDENZAAL - Sedert 2006 en dat inmiddels dus twaalf jaar is hij al dirigent van Muziekvereniging Groenlo. Marcel Loff, op 6 augustus 1979 in Losser geboren en heden ten dage woonachtig in Oldenzaal, staat in Groenlo bekend als niet alleen een vakbekwaam, maar tevens bezeten en sympathiek muzikaal leider. Maar dezelfde Marcel Loff kan en doet veel meer. Zo is de bourgondisch ingestelde Tukker de groter inspirator en muzikaal leider van het Twentse James Last Revival Orchestra, dat hij in januari 2017 samen oprichtte met zijn plaatsgenoot in Oldenzaal: muzikant Robert van Goethem.

Het is de beide Oldenzalers gelukt om een orkest te formeren, bestaande uit zeventien her en der in Nederland woonachtige topmuzikanten, aangevuld met drie vocalisten. Het professionele orkest weet inmiddels feilloos de sound van het befaamde James Last orkest te benaderen. "Het idee om een dergelijk orkest in deze regio van de grond te krijgen, kreeg bij ons pas echt vorm en inhoud na het overlijden van de grote James Last in juni 2015 op 86-jarige leeftijd", vertelt Marcel Loff. "Je mag het uitleggen als een soort eerbetoon, maar het was ver vóór zijn overlijden al een grote wens van ons. Wij zijn opgegroeid met deze muziek en zien het dientengevolge als een geweldige uitdaging om de sound van het grote wereldorkest van James Last te imiteren."

Optreden in Losser
Marcel Loff wil alle belangstellenden in Groenlo en omgeving graag laten weten dat het JL Revival Orchestra op zondag 27 mei een concert verzorgt in het Openluchttheater Brilmansdennen in Losser. "Het wordt een optreden met muziek uit de jaren 70, 80 en 90, die James Last met zijn orkest ten gehore bracht. Rekening mag worden gehouden met een aaneenschakeling van geweldige nummers, waarbij de special sound van James Last op geen enkel moment zal ontbreken. Dat wij het publiek op dat terrein alleen maar kwaliteit kunnen bieden, komt omdat al onze professionele muzikanten afkomstig zijn uit diverse gerenommeerde landelijke orkesten. Daarnaast is ook bij dit orkest het accent gelegd op de trompetsectie, die ook zeer bepalend was voor de sound van het grote James Last orkest, evenals de arrangementen die men toen speelde. Door zelf te schrijven, maar ook door arrangeurs te laten schrijven, hebben wij een breed repertoire kunnen opbouwen", aldus Marcel Loff.

SCC De Mattelier
Wanneer muzikaal leider Loff wordt gevraagd wanneer JL Revival Orchestra is te bewonderen in SCC De Mattelier in Groenlo, antwoordt de dirigent van Muziekvereniging Groenlo dat dit in de toekomst niet is uitgesloten. "Mogelijk kan de basis daarvoor gelegd worden wanneer niet alleen Grollenaren, maar vele Achterhoekse liefhebbers van de James Last sound op 27 mei naar Losser komen om ons te zien en te beluisteren. Wij zullen er zeker voor gaan zorgen dat alle ingrediënten aanwezig zijn voor niet alleen een mooie, maar ook nostalgische muziekmiddag. Kaarten zijn verkrijgbaar op: www.openluchttheaterbrilmansdennen.nl."

Overigens verzorgt JL Revival Orchestra op zondag 3 juni om 15.00 uur een gastoptreden bij RTV Oost. Een optreden in de studio, waarvan een live-registratie wordt gemaakt voor de televisie.

1 reactie
Meer berichten