Afbeelding

Kijkjes van de Grolse Stadstoren

Algemeen

Volgens de Torenwachter bloeit Groenlo weer op (1)

Net zoals dat gaat in een mensenleven, beste Grollenaren, kennen ook plaatsen ups en downs. Het is meestal een complex van factoren dat de oorzaak is van de opbloei of de neergang.

De laatste jaren bloeit Groenlo weer duidelijk op; daar hoef je echt niet alleen een chauvinistisch oog voor te hebben. Dat is gewoon te zien en te ervaren. Meestal is zo'n opleving van een plaats, een gemeente, het gevolg van externe tendensen. Vaak komt het door de oplevende economie en volgens de wetten van die economie hebben we zo ongeveer zeven vette en zeven magere jaren, al was het een Bijbelse gedachte. In die zin is de opleving die er nu is dus niet zo vreemd; we zitten midden in een flinke groei van de economie en volgens de deskundigen, die er altijd in overvloed zijn, zal die hausse nog wel een aantal jaren voortduren, voordat de herfst van de economische golf zich aandient.

Je zou dus kunnen zeggen dat ook Groenlo nu profiteert van die bloei, maar volgens mij liggen de oorzaken van die huidige opleving hier toch wat anders, wat specifieker.

Als je de hele Achterhoek bekijkt dan zie je eigenlijk een beeld - althans naar mijn idee - van een wat rustige voortgang. Er zijn hier niet echt plaatsen die de omvang van Groenlo hebben die er uitspringen door exorbitante omstandigheden. Ik zie dat niet. Je kunt zeggen dat alle plaatsen hier te maken hebben met een bevolkingskrimp waardoor stevige woningbouw uitblijft en de schwung die er nu in het algemeen in de bouw is, hier niet zo nadrukkelijk in beeld komt. Die ondernemingen moeten het in grote gemeenten zoeken en profiteren van bedrijfsuitbreidingen en vernieuwingen in die sectoren.

Maar ik denk dat Groenlo toch een bijzondere positie inneemt ten opzichte van gelijke broeders en zusters. En ik denk dat we juist die bijzondere omstandigheden in de afgelopen jaren tot ontwikkeling hebben gebracht en nu aan het uitbuiten zijn. Volgens mij zijn we in een wat verder verleden veel te lang blijven steken in onze roemruchte geschiedenis, zonder die unieke positie voor de verdere ontwikkeling volop te hebben aangewend. Dat denk ik echt. Zonder naar volledigheid te streven een overzicht van een aantal ontwikkelingen, in de afgelopen decennia ingezet en nu tot wasdom gekomen.

Op de eerste plaats denk ik aan de hernieuwde aandacht voor de geschiedenis van Groenlo. Ja, ik weet het: wij hebben een Grols kanon, we hebben nog een stadswal en er was een toch wat vage en verre Frederik Hendrik die de veste overhoop haalde. En we hadden/hebben een mooie en veel bezongen gracht.

Maar laten we eerlijk zijn, nee, laat ik voor mezelf spreken: we hadden hier ooit een klein museum waar ik destijds nooit was geweest en ik denk met mij veel Grollenaren. Wel stevig de trom roeren over het magische kanon dat was 'geschonken' aan de stad, maar dan had je het wel zo ongeveer gehad.

De geschiedenis van Groenlo begon op te leven en kreeg er een dimensie bij in 1977 bij de viering van 700 jaar stadsrechten. En daarna hebben mensen zoals de helaas overleden Joep van der Pluijm ontzaglijk veel onderzoek en werk gedaan om die geschiedenis verder uit te diepen. Alsnog heel veel dank daarvoor. Het stadsmuseum over de Tachtigjarige Oorlog hier is nu een feit geworden. Onze geschiedenis is op de kaart gezet en voor het voetlicht gebracht. En we hebben de circumvallatielinie ontdekt; die ons straks extra bezoekers en roem brengt.

En dan hebben de compagnie Grolle; daarover de volgende keer.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant