De geëmotioneerde Jan Cuppers in een 'group hug' met zijn jongens. Foto: Lotte Bekkenutte
De geëmotioneerde Jan Cuppers in een 'group hug' met zijn jongens. Foto: Lotte Bekkenutte

'Ik ging bijna dwars door de zooien hen, dat mag je gerust weten'

Algemeen

ZIEUWENT - Als zondagmiddag het eindsignaal heeft geklonken in Raalte is de ontlading groot op het veld. Spelers, trainers en begeleiding vallen elkaar in de armen, spelers van Rohda Raalte druipen teleurgesteld af. Van ver komt een oude man achter een rollator aansjokken. Hij gaat regelrecht op het feestgedruis af. Als aanvoerder Michiel Krabbenborg de man aan ziet komen loopt hij hem breed lachend tegemoet met het nieuwe kampioenssjaaltje boven zijn hoofd uitgestrekt. De andere spelers volgen hun aanvoerder en is de oude man ineens het middelpunt van misschien wel de mooiste knuffel van het gehele kampioenschap.

Door Henri Walterbos

Zijn rollater staat er verlaten bij. Een ontroerend mooi tafereel. Het is dan ook niet zomaar een oude man, niet zomaar een groepsknuffel. Het betreft RKZVC in hoogsteigen persoon, oud-voorzitter en RKZVC-icoon Jan Cuppers, 80 jaar inmiddels. De man is zielsgelukkig en hevig geëmotioneerd. Een dag later nog steeds. Als de kampioenen het kampioensfeest nog een dag doortrekken op de kermis in Mariënvelde, doet Jan zijn verhaal in zijn woning aan de Zieuwentseweg. "Goh, ha'k dat moar ewetten dat ze doar waren. Dan was ik d'r nog effen hen egoan." Cuppers ademt RKZVC uit, door zijn aderen stroomt groen-wit bloed. Tot in zijn vezels is hij RKZVC. Zelfs de tranen van ontroering en geluk die diverse keren vloeien zijn RKZVC.

'Eén familie'
Van november 1963 tot midden 1994 hanteerde Cuppers de voorzittershamer. Vele kampioenschappen en promoties maakte hij mee. "Eigenlijk is ZVC een vereniging van 'als je er eenmaal lid van bent, dan kom je er moeilijk van af.' Het is één familie." De promotie komt voor Cuppers geenszins als een verrassing. "Nee zeker niet. Ik heb vorig jaar direct gezegd met Laurens komen we nog verder dan we nu al zijn," is hij stellig. "Deze jongens zijn zo goed. Daar heb ik geen minuut over geprakkizeerd. Vorig jaar in de Tweede klasse waren we ook heer en meester. We hebben dit jaar drie wedstrijden niet gedraaid zoals het hoorde omdat we Belterman misten door een blessure. Vorige week tegen Longa ging hij er ook al snel uit, maar toen konden we het opvangen. Het middenveld dat we hebben met Pillen, Storkhorst, Belterman en Rhebergen, met Krabbenborg achterin, allemaal gaan ze voor elkaar. En we hebben nog zoveel goeie jonge spelers die er ook zo in kunnen. Prachtig. Er komen zelfs mensen van mijn leeftijd uit Haaksbergen, Keijenborg en Hengelo om Sjors Storkhorst maar te zien voetballen. Dat Sjors bij Grol niet geslaagd is , kan hij niets aan doen. Sjors is een familieman, heeft mensen om zich heen nodig. 'Hee hef wal een leuk meisje uut Grolle.' Ook Krabbenborg kwam van AZSV terug. Die past daar niet. Ook Schutten en Belterman zijn terug gekomen. Toen een verslaggever gister Rhebergen vroeg wat hij volgend jaar ging doen zei hij 'Wat denk ie. Ik blief bi-j Laurens. Doar lere wi-j van. Als ik uit de kantine weg ga, loop ik altijd even langs de jongens heen en bedank ik ze voor de mooie wedstrijd en als ze verloren hebben zeg ik 'Gif niks, volgende wekke pakke wi-j ze wal weer in."

Natte ogen
Het succes schrijft Cuppers voor een groot deel toe aan trainer Laurens Knippenborg, kind van de club. "Laurens is een geweldige trainer. De beste die we ooit gehad hebben. Wat hij allemaal doet, dat hou je niet voor mogelijk. Ik weet nog dat Jan Kemkens, ook een hele goede trainer, hier trainer was, de jeugdopleiding onder zijn hoede had en Laurens als jeugdtrainer aanstelde. Laurens heeft deze jongens ook in de jeugd al getraind. Onvoorstelbaar wat die jongen allemaal voor het voetballen doet," vertelt Cuppers met steeds natter wordende ogen en trillende lippen en stembanden. "Hij gaat veel naar andere wedstrijden om te kijken of er nog nieuwe technieken zijn. Hij werkt voor deze jongens. En als iemand voor je werkt, dan wil je ook wat terug doen. Hij komt na de wedstrijd ook altijd bij ons vragen wat we er van vonden."

'Ware kampioen'
Hoogtepunten waren voor Cuppers de overwinningen tegen Longa. Die smaakten hem bijzonder goed. "Toen ik tijdens de eerste wedstrijd op de tribune zat, zaten er spelers en bestuursleden van Longa achter me die zeiden dat Longa heel gevaarlijk ging aanvallen. Ik zeg 'Wacht moar effen af tot noa de rust.' We sneden er dwars doorheen. 'Ik zeg noa de tied, zö'w d'r nog ene drinken, of wat duch oe?," lacht hij. Ze hebben me trouwens netjes gefeliciteerd na afloop. Toen ik na de wedstrijd in de bestuurskamer kwam en Longa me feliciteerde, vroegen ze wat ik hier nu van vond. Ik zeg 'Dat Longa hier met vief nul bater krig en nog meenden dat jullie winnen konden en zo af bunt egoane, dat dut mien good. Ja, zeiden ze, moar jullie komt ok nog in Lichtenvoorde. Ik zeg 'Ja dat doo'w. Dat ging ok mooi," lacht hij. "Dat we zowel van Longa en Rohda winnen, de nummer 2 en 3, dan ben je en ware kampioen. Dat zeiden zowel Rohda als Longa."

Familiereünie laten schieten
Afgelopen zondag had Jan eigenlijk een familiereünie van de familie Cuppers. Jan liet echter verstek gaan. Hij was in Raalte. "Ik heb drek ezegd 'a'j 't in mei doot dan kom ik neet. Als RKZVC moet voetball'n, köj mie röstig oetneudigen op de ne bruiloft, moar ik komme neet.'" De omhelzing op het veld door de jongens raakte hem diep. "Ik ging bijna dwars door de zooien hen, mag je gerust weten. Grandioos! Als je elkaar iets gunt, dan krijg je iets terug. Dat is ook met voetballen. En wees eerlijk, doe niet zo als Mark Rutte. Mijn moeder zei altijd 'doe geen boek open wat je niet meer dicht kunt krijgen.' Begin niet te liegen."

Al van gedroomd
Cuppers bekent de laatste week slechter geslapen te hebben in de aanloop naar de wedstrijd in Raalte. "Ik was zondagmorgen um vief uur al wakker. Ik heb 'r d'r van edreumd. Ik dreumen dat ze in de rust met 3-0 achter stonden en dat ik toen noar de kleedkamer bun ewest en evroagd heb woar ze toch in hemelsnaam met bezig waren. Wonnen ze met 6-3. Zeiden de jongens 'wi-j zeiden 't ow toch Jan.' Mo'j noagoan. In ne dreum," lacht hij. "Toen ik wakker word'n wist ik doarumme drek dat 't vandage wal good zol goan. En in de wedstrijd zag ik 't al noa vief minuten. 't Kump in orde."

Bus
Ook in de hoofdklasse ziet hij zijn club meedoen. "De verschillen zijn niet zo groot. Tuurlijk krijgen we volgend jaar minder publiek, en tuurlijk kost het iets meer om naar uitwedstrijden te gaan, maar voor een paar euro kun je met de bus mee en heb je een mooie dag. Ik hoor van Johnny wel wat ze gaan doen, of er een bus komt. Dan moeten we maar met een clubje bij elkaar gaan zitten, maar die bus voor de supporters moet er komen. Ook wie het niet kan betalen die moet mee. Er komt een oplossing. Ook voor de bus van het eerste. We hebben de businessclub ook nog. Zeker ga ik mee. Ik ben al aan het kijken geweest waar we allemaal naar toe moeten volgend jaar. Ik heb Richard Hendriksen, de wedstrijdsecretaris al gevraagd naar de adressen van de clubs waar we naar toe moeten. Er staat wel een naam, maar ja, waar komen die vandaan? En je bent zo aan september. Ik zie er echt naar uit."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant