Jaap Cannegieter wijst een cameraman waar de mestvergister in Groenlo gepland is. Foto: Achterhoek NIeuws
Jaap Cannegieter wijst een cameraman waar de mestvergister in Groenlo gepland is. Foto: Achterhoek NIeuws

Stichting tegen mestvergister dient zienswijzen in

Algemeen

GROENLO - De Stichting Megamestvergister Groenlo NEE heeft, in samenspraak met haar jurist, drie zienswijzen ingediend tegen de RMS-vergunning. Het gaat om een zienswijze tegen de omgevingsvergunning, een zienswijze tegen de natuurbeschermingsvergunning én een zienswijze tegen de watervergunning.

Door Kyra Broshuis

Geen diepgaand onderzoek naar risico's
Ook heeft de stichting bezwaar gemaakt tegen het ontbreken van de MER, de milieueffectrapportage. "Dit omdat de provincie het anderhalf jaar geleden niet nodig vond om een diepgaand onderzoek, een MER-procedure, uit te voeren naar de milieu- en veiligheidsrisico's van de grootste mestfabriek van Europa", zo legt woordvoerder Jaap Cannegieter van de stichting uit.

Een opeenstapeling van fouten
Volgens Cannegieter is de jurist enorm geschrokken van de opeenstapeling van fouten in de verschillende vergunningen. "Er is door alle haast slecht werk afgeleverd door RMS. Zo zijn bepaalde onderzoeksrapporten in de omgevingsvergunningsaanvraag gebaseerd op verouderde concepten en ontbreken elementaire veiligheidsvoorzieningen. Voor wat betreft de natuurbeschermingsvergunning kunnen we zeggen dat de uitstoot van fijnstof en ammoniak in de praktijk veel hoger zal komen te liggen. Er is simpelweg te weinig luchtwascapaciteit aanwezig straks."

Niet bewezen technologie
Ook bij de watervergunning zijn onrechtmatigheden geconstateerd. "Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de filtertechnieken die gebruikt gaan worden om onder andere dierlijke bacteriën niet in het milieu terecht te laten komen. Die technologie is niet bewezen."

Al met al een heeft de Stichting nu dus drie zienswijzen ingediend. De sluiting voor het indienen is vandaag, 22 mei. "Wij kijken met veel vertrouwen uit naar de rechtsgang", zo besluit Cannegieter.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant