De Vestingruiters hebben veel jonge leden en die vallen regelmatig in de prijzen. Foto: PR
De Vestingruiters hebben veel jonge leden en die vallen regelmatig in de prijzen. Foto: PR

80 jaar Vestingruiters

Algemeen

GROENLO/LIEVELDE - De bekende Groenlose paardensportvereniging 'Landelijke Rijvereniging de Vestingruiters' viert dit jaar haar 80-jarig jubileum. Een prachtige mijlpaal voor de vereniging die is ontstaan vanuit de Katholieke Plattelands Jongeren. De Vestingruiters verjaart op 10 juni en de organisatoren van de feestdag zijn blij dat een van de oorspronkelijke oprichters daarbij aanwezig is.

Door Kyra Broshuis

100-jarige oprichter viert mee
"Jazeker, dat is geweldig. Onze oprichter Gerard Weenink (van Erve Kots) zal op deze dag aanwezig zijn. Heel bijzonder, want hij is inmiddels 100 jaar. Ook Jan Groot Kormelink, ons oudste en langst levende lid, is van de partij", vertellen bestuurslid Jan Bekken en oud-bestuurslid Bennie Huirne. De Grolse Vestingruiters bestond eerst uitsluitend uit de paardenclub maar later is daar ook de Grolse Ponyclub bij gekomen. Deze Ponyclub is een aparte vereniging maar de voorbereidingen voor een fusie zijn in volle gang. Het gaat goed met de Vestingruiters, zo vertellen Bekken en Huirne.

Een gezonde vereniging
"Tegen de trend in zien wij een groei in het aantal leden. Dat is ook wel te danken aan de Ponyclub, die de kweekvijver is voor leden van de Vestingruiters. En van de leden van de Ponyclub is ongeveer de helft weer afkomstig uit de Ponykids. Ook de realisatie van de nieuwe manege aan de Avinkweg is goed geweest voor ons ledenbestand. Het is een prachtige accommodatie met volop mogelijkheden voor onze leden. Vanuit de manege kunnen we zo de natuur in rijden."

De Grolse Vestingruiters houdt de eigen broek op en is daar trots op, vertelt Bekken. "Wij krijgen geen enkele vorm van subsidie en toch hebben we een gezonde vereniging. We tellen nu zo'n 90 leden, nagenoeg allemaal met een eigen paard of pony." De vereniging heeft de afgelopen tijd veel successen behaald. Zo werd de 10-jarige Livv Arink met haar pony Flower Gelders Kampioen Springen in de klasse M en behaalden de Vestingruiters onder leiding van Mandy Hendriks in 2014 het goud tijdens het Gelders Kampioenschap viertal rijden in de klasse L; en in 2017 werden ze reservekampioen in het Nederlands viertal rijden klasse Z. Ook het Grolse Ponyclub A/B viertal, onder leiding van Dennis Schurink, werd in 2017 Gelders Kampioen.

Jubileumfeest tijdens Hippische Week
Het jubileumfeest van de Vestingruiters wordt gehouden tijdens de Hippische Week van 12 tot en met 17 juni. Met op dinsdag tot en met vrijdag de dressuur en op zaterdag en zondag het springen. Op zondag 10 juni is er 's middags van 13.00 tot 15.00 uur een officieel programma met onder andere de opening van de nieuwe springtuin bij manege de Grolse Veste aan de Avinkweg 5. "Deze tuin is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Oost Gelre. Tijdens deze middag is er ook een bijzondere rol weggelegd voor onze oprichter Gerard Weenink." Van 15.00 tot 17.00 uur is er verder een informeel samenzijn met verschillende activiteiten op maat voor de leden. Alle activiteiten worden gehouden bij manege de Grolse Veste.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant