Links animator Ronald Wopereis en rechts vrijwilliger Tonny te Loeke. Foto: Theo Huijskes
Links animator Ronald Wopereis en rechts vrijwilliger Tonny te Loeke. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

GOLS station Groenlo doet oproep aan vrijwilligers

Algemeen

Opknapbeurt van locomotief en wagon kan nu beginnen

Door Theo Huijskes

GROENLO - Zaterdagmiddag 19 mei 2018. Het monumentale stationsgebouw aan het eind van de Stationslaan in Groenlo blinkt van alle kanten in de hoog aan de hemel staande zon. Op het emplacement nabij het voormalige Geldersche-Overijselsche (GOLS) station is een tweetal vrijwilligers de laatste voorbereidingen aan het treffen ten behoeve van een grondige restauratieklus. Het betreft in dit geval de daar begin 2017 gestalde, in 1934 gebouwde, maar liefst 20 ton wegende, locomotief. Deze is door de Stichting De Locomotor in Amersfoort uitgeleend. Daarnaast is er een bijbehorende, een historische waarde vertegenwoordigende, wagon uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Ronald Wopereis, met Angela Roerdink bewoner van het totaal gerestaureerde stationsgebouw, is samen met vrijwilliger Tonny te Loeke uit Voor-Beltrum bezig om de overkapping ten behoeve van locomotief en wagon, in dit geval een grote tent, zowel aan de voor- als achterkant dicht te maken.

Wopereis, voorzitter van de Stichting GOLS station en tevens de grote animator van het project, geeft aan dat men bijna alles in gereedheid heeft gebracht en derhalve startklaar is om de oude Sik en de bijbehorende wagon eens grondig op te knappen. "Wij zijn erg blij met deze tent, zodat wij dadelijk ook met natte en/of koude omstandigheden ons werk kunnen doen. Naast het dichtmaken van dit onderkomen moet er nog een houten vloer in worden gelegd, alsmede verlichting worden aangebracht. Wij maken een begin met de locomotief, zodat de wagon voorlopig niet alleen buiten de tent blijft staan, maar ook uitstekend dienst kan doen als een schaftkeet."

Vrijwilligers zijn welkom
Zolang hij nog geen zekerheid heeft over het aantal beschikbare vrijwilligers, wil Wopereis het nog niet hebben over een planning.

"Voor het plaatsen van deze werktent hebben wij van de gemeente Oost Gelre een vergunning gekregen voor een periode van twee jaar. Maar om deze klus binnen die periode te kunnen klaren, hebben wij vrijwilligers nodig. Bijvoorbeeld vutters of andere liefhebbers, die vanwege hun vakbekwaamheid, werkervaring en belangstelling gaarne op een zaterdag, al dan niet in combinatie met één of meerdere avonden in de week bereid en met name geïnteresseerd zijn om ons te helpen. Let wel, het hoeven niet per se vutters te zijn, ook andere vrijwillige belangstellenden zijn welkom. Als stichting willen wij erg graag dit project zo spoedig mogelijk afronden, zodat belangstellenden - waaronder doelgroepen als toeristen, historici en vakantiegangers - een kijkje kunnen komen nemen. In dat verband is het een geweldige opsteker van ons dat hier dankzij de medewerking van de zijde van de gemeente en het Waterschap een duidelijke afscheiding langs de sloot wordt gecreëerd, zodat straks niet Jan en alleman het terrein op kan lopen."

Sponsoring is nodig
Ronald Wopereis haast zich te zeggen dat ook sponsoring van het project nog steeds van harte welkom is. "Het is al met al een gigantisch kostbare klus. Maar willen wij Groenlo verrijken met een unieke bezienswaardigheid, dan is daarvoor veel geld nodig." Wopereis doelt daarbij op het feit dat van de oude Sik de buitenzijde in zijn geheel roestvrij moet worden gemaakt en daarna opnieuw in de juiste kleurstelling geverfd moet worden. Ook alle draaiende onderdelen moeten roestvrij gemaakt en roestwerend behandeld worden.
"En dan heb ik het nog niet eens over de binnenzijde van de cabine inclusief alle bedieningselementen met inbegrip van het installeren van de bekende fluit voor het kenmerkende 'mekkerende' geluid van de Sik." Daarnaast is het nog steeds de bedoeling om de verblijfswagon eveneens helemaal te restaureren en om te bouwen tot een soort museum dan wel tentoonstellingsruimte, bedoeld voor de oude spoorweggeschiedenis van en in Groenlo. "Maar voor dat alles is geld nodig en bovenal enthousiaste vrijwilligers."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant