Columns

Uut 't Wald | Roeten wasken

Roeten wasken

Als ZGM (zeer geëmancipeerd man) draai ik voor de meeste huishoudelijke klusjes mijn hand niet om. Koken, afwassen, stofzuigen, de wasmachine bedienen, zelfs strijken. Al probeer ik dat laatste te ontlopen, want aan strijken heb ik echt een hekel.
Er is één huishoudelijke taak die ik nooit op me neem. Omdat ik het niet mag. Als ik de ramen heb gelapt zitten er zoveel strepen op, dat je er nog steeds niet doorheen kunt kijken. Daarom doet mijn lief dat liever zelf.
Ook in het Achterhoeks bestaat de term ramen lappen. Maar vaker zegt men ramen (of raams) zemen. Ramen wasken komt ook vaak voor. Maar in Gelselaar wasken de huisvrouwen niet de ramen, maar de roeten. En in bijvoorbeeld Gorssel, Vorden en Neede spreekt men van de glaze(n) die gelapt worden.
Richting Montferland en Liemers is de term de ramen (of roeten) doon meer gebruikelijk. Slechts hier en daar wordt dat oudere woord voor ramen nog gebruikt. "Ik moet de vensters nog poetsen", hoorde ik een vrouw in Gendringen eens zeggen.
Overigens komt tegenwoordig bij ons voor de buitenkant van het huis een glazenwasser langs. Eén keer in de twee maanden, als ik het goed heb. Vroeger zou men daarvan schande hebben gesproken. De roeten wasken was voor moeder de vrouw een klusje dat elke twee weken terug kwam. Alleen als in de winter de ijsbloemen op de ramen stonden hoefde het even niet. Maar met Pasen, Pinksteren en de kermis kregen alle ramen een extra beurt.

Meer berichten