Kurk of rubbergranulaat; de keus is aan de SV Grol. Foto: Kyra Broshuis
Kurk of rubbergranulaat; de keus is aan de SV Grol. Foto: Kyra Broshuis

Grol moet zelf kiezen: rubber of kurk

GROENLO - Het kunstgras bij de SV Groenlo in Groenlo is dringend aan vervanging toe. De gemeente Oost Gelre had al eerder toegezegd een bedrag van 230.000 beschikbaar te stellen voor de vervanging van de toplaag. De staat van het hoofdveld is nu slecht en ligt onder de gebruikersnorm. In eerste instantie zou Grol zelf moeten kiezen tussen rubber en kurk. Kurk is een stuk duurder. Toenmalig wethouder Hoenderboom zei te kiezen "voor veiligheid en gezondheid van de gebruikers. De invloed van de korrels op het milieu is een ander verhaal".

Door Kyra Broshuis

Verplicht kurk
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week dienden D66, OOG en PvdA een amendement in om verplicht te stellen dat de zogenaamde kurkvariant wordt gebruikt en het bedrag op te hogen naar 265.000 euro. De genoemde partijen willen dat de gezondheidsrisico's zoveel mogelijk beperkt worden. "Op deze manier kunnen we de onrust onder de burgers over de gezondheidsrisico's van de rubberkorrels ondervangen. Ook vinden we de milieurisico's van rubber te groot. Vooruitlopend op het RIVM-onderzoek moeten we kiezen voor de minst milieubelastende oplossing", zo zei D66-voorman Van der Meulen.

Zelf kiezen, aangepaste subsidie
VVD en CDA zien echter geen heil in de verplichting en vinden dat het aan de SEAG (Stichting Exploitatie Accommodatie SV Grol) zelf is om de keus te maken tussen rubber en kurk. Het amendement is verworpen. Wel is het zo dat er, als er voor kurk wordt gekozen, een bijdrage wordt verstrekt van 265.000 euro. Het rapport van het RIVM over de milieueffecten van rubbergranulaat wordt binnen enkele maanden verwacht. Grol zou het kunstgras graag in de maand juli vervangen zodat alles op tijd klaar is voor de nieuwe competitie. Het bestuur van de SEAG gaat nu in overleg met het bestuur van Grol of er moet worden gewacht op de resultaten van het onderzoek. Het risico is dat de vervanging dan pas in eind 2018 kan plaatsvinden.

Overigens geldt de bijdrage van de gemeente Oost Gelre alleen voor het hoofdveld. Veld 1 en de zogenaamde Marveld Arena moeten ook vervangen worden. Bij die vervanging zal dezelfde instrooi gebruikt gaan worden als op het hoofdveld.

Meer berichten