Als Tim en Sem op het podium 'Trouw niet voor je 40 bent' inzetten, ontstaat een spontane polonaise. Foto: Henri Walterbos
Als Tim en Sem op het podium 'Trouw niet voor je 40 bent' inzetten, ontstaat een spontane polonaise. Foto: Henri Walterbos

Jong voor oud in Marianum-examenopdracht 'Terug in de tijd'

Algemeen

'Ze vonden het eerst toch wel hele rare muziek'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Het werd als een probeersel bedacht, maar de roep dat 'Terug in de tijd' een traditie moet worden is in de pauze al luid hoorbaar. De opzet is even eenvoudig als geweldig. Marianum-leerlingen uit het vmbo 3 die voor het eerst muziek kozen als examenvak, verzorgen als onderdeel van hun examen een muzikale presentatie met als thema 'Terug in de tijd', in de met ouderen - van onder meer de Antoniushove - gevulde aula van het Marianum in Lichtenvoorde. Het idee komt uit de koker van muziekdocent Peter Krabbenborg, bijgestaan door Walter Döppen, dat zijn ook de mannen die een groot stempel drukken op de muzikale invulling van The Passion Lichtenvoorde. "Het is een onderdeel van het examencijfer voor de leerlingen. Natuurlijk telt niet alleen de uitvoering van deze middag mee, maar ook vooral het traject ernaartoe", vertelt Krabbenborg vooraf als de ouderen al binnen komen schuiven en de leerlingen al een beetje nerveus rondlopen. "Het was voor de leerlingen wel even wennen dat ze nummers moeten brengen van soms wel meer dan 60 jaar oud, uit de tijd dat hun opa's en oma's net zo oud waren als zij nu zijn. De knop moest voor hun wel even om want ze vonden het eerst toch wel hele rare muziek", lacht Krabbenborg, "maar gaandeweg tijdens het oefenen vonden ze het ook wel weer meevallen."

Arbeidsvitaminen
Om erachter te komen welke muziek gebracht moest worden, moesten de leerlingen zelf een rondje maken langs onder meer opa's en oma's. "Er kwam een enorme lijst met ruim 100 liedjes terug. Daar hebben wij 23 nummers van uitgekozen", aldus Krabbenborg. Het programma van 'Terug in de tijd' zou zo maar een playlist kunnen zijn van de Arbeidsvitaminen, ergens midden jaren 70. Van 'Wake up, little Suzy' van The Everly Brothers, gaat het via 'Alle duiven op de dam' van Gert en Hermien naar 'Jailhouse rock' van Elvis Presley en 'Samen zijn' van Willeke Alberti.

'Goud van oud'
Om zeker te zijn van toeschouwers werd de Antoniushove verzocht 30 bewoners te vragen of ze misschien zin hadden deze middag bij te wonen. "We kregen tot op het laatst nog vragen of er nog meer mensen mochten komen, want die vraag kregen ze daar. In totaal komen er zo'n 50 mensen van de Antoniushove, en nog enkele opa's en oma's van leerlingen", laat Krabbenborg vlak voor aanvang weten. "Het mooie is ook dat de leerlingen een grote groep mensen die in een rolstoel zit, zelf lopend ophalen bij de Antoniushove en na afloop terugbrengen. We hadden het ook daar wel kunnen doen, maar nu komen die mensen er ook nog een keer uit. We hopen dat we de aanwezige oudjes een mooie middag kunnen bezorgen en dat ze volop meezingen." Onder het genot van een hapje en een drankje kan er genoten worden van 'Goud van oud.' Dat natje en droogje wordt eveneens door leerlingen verzorgd, uit leerjaar 3 Zorg en Welzijn.

Onwennig
Beginnen de jonge uitvoerenden, compleet met een begeleidingsband bestaande uit leerlingen uit vmbo 3, een beetje onwennig en onzeker, al snel is het ijs gebroken en wordt er volop meegeklapt, meegedeind en zelfs een dansje gemaakt. Wie niet goed kan staan, beweegt al zittend zijn voeten onder de stoel. Als Sem Wopereis en Tim Leemreise 'Trouw niet voor je 40 bent' van de Havenzangers inzetten, wordt zelfs een polonaise ingezet, waarin jong en oud aansluit. Even daarvoor oogstten de jongens ook al succes, met 'Kleine café aan de haven' van Vader Abraham. De jongens vertellen na afloop dat ze beide nummers vooraf niet kenden. "Ik geloof dat de mensen het wel leuk vonden, zo te zien", zegt Tim bescheiden. Niet echt hun repertoire, bekennen ze, ondanks het succes. "Wij zijn meer van de rap", aldus Sem. Smaakt hun succes deze middag misschien toch naar meer? "Nou nee", lacht Tim.

Zelf zien
Straalt Krabbenborg als toetsenist en tweede stem van de begeleidingsband het gehele concert, na afloop straalt hij nog meer. "We wilden een keer iets anders proberen. Dat is meer dan gelukt. Het is prachtig om te zien dat de mensen zo genoten. Ook voor de leerlingen is het leuk dat ze nu zelf kunnen zien dat de oude mensen zo genoten hebben van die oude liedjes. Dat kun je vooraf wel vertellen, maar ze moeten het wel zelf zien." Krabbenborg is groot voorstander van op deze manier onderwijs uitvoeren. "Vakoverstijgend en gekoppeld aan de praktijk." Als geluids- en lichtman Walter Döppen het slotapplaus aanhoort, steekt ook hij zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. "Volgend jaar weer", roept hij. Het kan bijna niet anders of hier is een traditie geboren. "We wilden het eerst proberen. Misschien volgend jaar wel met mensen van De Molenberg. Dat hoorden we al meer." Na afloop gaat het in rolstoelpolonaise terug naar de Antoniushove, maar ook rijden de 'discobussen' af en aan om de goed geluimde 'stappers' thuis te brengen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant