De initiators van 'De 12e man', v.l.n.r. Tim Hubers, Wouter Scharenborg, Mark Reinders, Emiel Garstenveld en Mart Willemsen. Foto: Henri Walterbos
De initiators van 'De 12e man', v.l.n.r. Tim Hubers, Wouter Scharenborg, Mark Reinders, Emiel Garstenveld en Mart Willemsen. Foto: Henri Walterbos

'De 12e man' nieuwe loot aan sv Grol-boom

Algemeen

'Wij willen het liefste gewoon geld geven aan materiële zaken'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Het heuglijke nieuws werd zaterdagavond wereldkundig gemaakt tijdens de traditionele afsluiting van het seizoen. De geboorte van 'De 12e man,' een nieuwe loot aan de sv Grol-boom die voor inkomsten wil gaan zorgen voor de vereniging. Hun werkwijze en doelstelling verschillen duidelijk met onderdelen als de Supportersclub, de VSVG en de Businessclub. Het hoofdbestuur reageerde positief op de ideeën van de initiators en verleende om die reden Tim Hubers, Emiel Garstenveld, Mart Willemsen, Mark Reinders en Wouter Scharenborg toestemming om hun ideeën in de praktijk uit te gaan voeren.

Ontstaan
Over het ontstaan doen Emiel en Mark hun verhaal. "We zaten vorig jaar een keer in een kantine bij een andere vereniging en vroegen ons af waarom Grol niet iets als een 'Club van 100' of zoiets doet. Een club van anonieme mensen die een bepaald bedrag aan de club wil doneren. Heel veel verenigingen in de buurt hebben dat. De Grol niet. Toen zeiden wij, waarom doen wij dat niet?" begint Emiel. "Het is niet voor bedrijven, die doen al genoeg, maar voor particulieren die 120 euro per jaar betalen aan de club, waarvan 90 euro naar de club gaat om bepaalde noodzakelijke dingen van te doen, en 30 euro voor een feestavond. Natuurlijk mogen ondernemers wel privé meedoen. Het is zeer laagdrempelig bedoeld. Het is voor iedereen die dat kan en zou willen missen. Van dat geld kunnen we hele mooie dingen doen voor de Grol."

Als naam werd 'De 12e man' gekozen, oftewel de steun in de rug van een eerste team, in dit geval verenigingsbreed. "We gaan geen cheques uitreiken, maar als er een wens bestaat om bijvoorbeeld bidons aan te schaffen voor een groep teams, dan voeren wij dat uit tot en met de aanschaf en uitgifte. Deze manier van werken geeft ons bovendien meer voldoening. Je krijgt daarmee ook meer binding met degenen die betalen en misschien levert het je ook wel weer nieuwe leden op", verklaart Mark de werkwijze.

Groen licht
Na groen licht van het hoofdbestuur werden mensen gezocht om 'De 12e man' te gaan vormen. Toen Mark gevraagd werd aan te schuiven in de nieuwe Grol-tak hoefde deze er niet over na te denken. "Het idee spreekt me aan omdat het eigenlijk heel simpel is. De leden krijgen er een leuk feest voor terug. Iedereen weet dat we als Grol super bourgondisch zijn ingesteld en iedereen wel in is voor een extra feestje. Dat je daardoor ook nog eens direct de club beter maakt is super meegenomen."

Behoeftes
Zaken waaraan de mannen denken om te verwezenlijken zijn zaken waar behoefte aan is binnen de club, zo verwoorden Emiel en Mark de achtergrond van het initiatief. "Het is voor zowel jeugd als senioren", gaat Emiel verder. "Kleine trainingsdoeltjes van 3 bij 1 zijn er bijvoorbeeld te weinig. Ook simpele dingen als bidons of fatsoenlijke intrapballen."

Materiële zaken
Een eerste inventarisatie werd al gemaakt door het vijftal. "Wij willen het liefste gewoon geld geven aan materiële zaken. Dat is herkenbaarder voor leden die hieraan deel willen nemen." De mannen weten al precies waar ze zich op gaan richten in de wervingsacties. "We hebben drie doelgroepen. Een lidmaatschap kost 120 euro voor mensen die nog helemaal geen lid van Grol zijn, iemand die al ondersteunend lid is gaat van iets boven de 60 euro contributie naar 120 euro toe. Die hoeven alleen de aanvulling te betalen. Spelende leden betalen 120 euro minus 25% korting. Het moet ook niet te gek worden. Omdat we ook de jeugd van materialen willen voorzien hopen we ook ouders zover te krijgen lid te worden."

Geen bestuur
Er wordt geen bestuur gevormd. "We doen het gewoon met zijn vijven. Je krijgt vanzelf een natuurlijke rolverdeling", is Mark van mening. "We willen een mengelmoes van leden. Het mogen jongeren zijn, maar ook opa's die iets willen doen en wel een keer zin in een feestje hebben. Er zijn best wel mensen die wat extra's voor de club willen doen, die geen ondernemer zijn. Nu kan dat wel. We willen de jeugd naar een hoger plan tillen. Om het eerste hier structureel hoger te laten voetballen moet je de rest ook goed op orde hebben."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant