Bennie en Monique Weiden voor hun boerderij aan de Schuurmansweg in Beltrum. Foto: Theo Huijskes
Bennie en Monique Weiden voor hun boerderij aan de Schuurmansweg in Beltrum. Foto: Theo Huijskes

Opening Zorgboerderij De Weiden

Algemeen

Dagbesteding voor jongeren en jongvolwassenen

Door Theo Huijskes

BELTRUM - Burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland zal op zaterdag 30 juni Zorgboerderij De Weiden officieel openen. Het gaat hier om de boerderij van Bennie en Monique Weiden, gevestigd op het adres Schuurmansweg 6 in Beltrum. Een idyllisch gelegen onderneming, die inmiddels al een multifunctionele bestemming kent, maar die in de vorm van een uit actieve dagbesteding bestaande zorgboerderij ook een bestemming gaat krijgen voor met name jongeren en jongvolwassenen. Naast de opening, in de vorm van het hijsen van 'De Weiden-vlag' door de burgervader van Berkelland, is er tevens gekozen voor een open dag, zodat belangstellenden van jong tot oud gedurende de gehele dag de gelegenheid krijgen om een kijkje te nemen in en rond de boerderij.

Monique Weiden geeft aan dat hiermee een grote wens in vervulling gaat. "Vanaf het moment dat wij hier zijn komen wonen, hebben wij altijd het voornemen gehad om op deze plek iets in de vorm van educatie op te pakken. En nu inmiddels acht jaar later is het dan zover."
Bennie en Monique waren laatstelijk woonachtig in Weerselo. Eerstgenoemde, in Weerselo geboren, en de van Limburgse afkomst zijnde Monique leerden elkaar in 2009 kennen. Bennie beheerde een boerderij in Weerselo en Monique runde een trimsalon voor honden in Deventer. "Vanwege de aanleg van een rondweg werd ik min of meer gedwongen om de boerderij te verkopen", vertelt Bennie. "Vervolgens kwam deze boerderij te koop te staan en hebben wij toegehapt. In onze ogen een mooie, regionaal centrale plek om onze ideeën in de praktijk werkelijkheid te laten worden."

Plannen voor een zorgboerderij
Monique Weiden haast zich om te melden dat de melkveehouderij het belangrijkste onderdeel van het bedrijf blijft. Daarna volgt het onderdeel Educatie- en logeerboerderij, waaraan dus nu de Zorgboerderij als derde onderdeel wordt toegevoegd. "In onze uitnodiging voor de opening hebben wij in het verlengde daarvan voor een aftrap gekozen met de woorden: 'De Weiden coachen met paardenkracht', een mooie tool die we in kunnen zetten bij de begeleiding van jongeren'. In de periode 2011-2012 zijn we met de educatie begonnen. Dat in eerste instantie met B&B, rondleidingen, alsmede de organisatie van kinderfeestjes. Allemaal activiteiten waarbij niet alleen de mens maar ook het dier en dat allemaal te midden van de natuur centraal staat. Een en ander ging voortvarend, hetgeen tot gevolg had dat wij na de nodige oriëntatie eind vorig jaar het idee van een zorgboerderij hebben opgepakt. Maar een en ander daadwerkelijk regelen, lukt natuurlijk niet van de een op de andere dag", geeft ze aan. "Ondanks dat wij geen instellingsbedrijf willen zijn, is er hiervoor vanzelfsprekend wel een keurmerk nodig. Dit laatste alleen al om mee te kunnen doen aan aanbestedingen. Al met al redenen om te kiezen voor een rustige start om vervolgens onze doelstellingen niet alleen uit te werken, maar om deze ook naar onze hand te zetten. Ik ben er helemaal van overtuigd dat dit gaat lukken."

De Weiden Streekmarkt
Naast de officiële opening en de Open Dag op 30 juni, staat er twee weken later op zondag 12 augustus De Weiden Streekmarkt op het programma, waarvoor zich twintig standhouders hebben aangemeld. Het gaat hier om een activiteit die onder de vlag van de Werkgroep Toerisme in Beltrum wordt georganiseerd. Ook hier kijken Bennie en Monique Weiden reikhalzend naar uit. "Los van het gegeven dat onze van veel markten thuis zijnde boerderij in enkele weken tijds twee keer in de schijnwerpers wordt gezet, willen wij er dan ook een gezellige, kleinschalige streekmarkt van maken, waarbij iedereen het naar zijn of haar zin heeft. Wij zijn types die niet houden van moeilijk doen en al helemaal niet openstaan voor problemen. Laten we het daarom gezellig maken en houden en dat niet alleen op 30 juni en 12 augustus, maar op ieder moment van en in ons leven. Daarom zeggen wij ook: Iedereen is hier welkom."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids