Marcel Oldenkotte tussen burgemeester Annette Bronsvoort en presentator Kees Porskamp tijdens de huldiging van de koningsparen. Foto: SGK
Marcel Oldenkotte tussen burgemeester Annette Bronsvoort en presentator Kees Porskamp tijdens de huldiging van de koningsparen. Foto: SGK

Grolse Kermis op zoek naar verjonging

Algemeen

'Je probeert het altijd weer iedere Grollenaar zoveel mogelijk naar de zin te maken'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Met het naderen van de zomervakantie nadert eveneens de Grolse Kermis met rasse schreden. Er worden vakanties op afgestemd. De Grolse Kermis wil menig Grollenaar niet aan zich voorbij laten gaan. "Verandert de gehele wereld om ons heen, evenementen als lokale kermissen nemen hierdoor alleen maar aan importantie toe. Even weg uit de snelle waan van alle dag, 'gewoon' gezellig mensen ontmoeten." Vindt ook Marcel Oldenkotte, voorzitter Stichting Grolse Kermis (SGK). "Je kunt in allerlei WhatsApp-groepen zitten maar er gaat niets boven elkaar treffen. De mensen komen omdat ze plezier met elkaar willen hebben. De Grolse Kermis is voor mij 'lekker noar de tente, leu ontmoeten, feestvieren, angoan en d'r an.' "

Organisatie
De organisatie van de Grolse Kermis is ieder jaar weer een helse klus voor de vrijwilligers van de SGK. Met plezier wordt deze taak uitgevoerd. Van de invulling van het gehele programma, inclusief muziek, tot en met het gehele tentgebeuren. "Een hele klus, dat klopt", bekent de voorzitter. "Je probeert het altijd weer iedere Grollenaar zo veel mogelijk naar de zin te maken, iedere leeftijdsgroep bij het volksfeest te betrekken. We luisteren goed naar ideeën van mensen, want wij hebben maar één belang: dat de Grollenaren het naar hun zin hebben. Daar doen we het met zijn allen voor, en binnen de regelgeving." Als dit betekent dat er soms veranderingen doorgevoerd moeten worden, dan is dit geen enkel probleem. "Je hebt nu eenmaal met regelgeving te maken die je van bovenaf wordt opgelegd. Er mag met ingang van dit jaar bijvoorbeeld geen alcohol meer gedronken worden tijdens de Kinderspelen. Tenminste niet bij de spelen waar de kinderen in actie komen. Het mag enkel in een afgeschermd gebied. We gaan hiervoor een terras inrichten. Een goede middenweg vinden wij, en ook de gemeente."

Voorzitterswissel
Oldenkotte staat aan de vooravond van zijn negende jaar als voorzitter. Daarvoor maakte hij al elf jaar deel uit van het vrijwilligerskorps van de SGK. Daarvoor had hij al tien jaar intensief contact met SGK als voorzitter van schietvereniging De Kroon, de mannen naast het koningskoetsje. Bij zijn aantreden gaf hij aan dat het goed is de voorzittersrol maximaal tien jaar te vervullen. Zo denkt hij er nog steeds over. "Na volgend jaar vind ik dat er een nieuwe voorzitter moet komen. Ik denk dat dat goed is. In het Dagelijks Bestuur (DB) willen we sowieso graag verjongen. We zijn allemaal midden 50." Binnen de SGK is dit bekend maar opvolgers voor DB-functies lijken niet een-twee-drie voorhanden. Reden voor 'de kermisklanten' buiten de eigen groep een lijntje uit te gooien. "We zijn op zoek naar kandidaten in de 30+-groep om dit soort functies te vervullen. Zij zijn vaak al gesetteld en hebben al de nodige bagage. Jongeren zijn ook welkom." Oldenkotte vervult de functie nog steeds met enorm veel plezier. "Je hebt veel overleg over vergunningen en over randzaken. Daarnaast ervoor zorgen de club bij elkaar te houden, mensen gemotiveerd houden. Dat is ook ieder jaar weer uitdagend. Mijn energie haal ik uit de vier kermisdagen. Dat is mijn drijfveer. Als ik zie dat mensen plezier hebben, dan geniet ik daar ontzettend van. Het is voor mij één groot buurtfeest."

TeenageParty
Het programma is weer helemaal rond, met dit jaar voor het eerst ook weer een programma op vrijdagavond. "Op vrijdagavond hebben we een TeenageParty. De jongeren zijn de toekomst. Daar moet je in investeren. Hier hebben we met zijn allen een zeer aantrekkelijk concept voor bedacht. Een kaartje kost 5 euro. Hiervoor krijgen de jongeren een topprogramma aangeboden met de dj's van Eastpack, hoofdact Keizer, een artiest die populair is onder de jongeren. Daarnaast krijgen de jongeren ook nog eens vier consumptiemunten. Deze avond is in zijn geheel alcoholvrij." Oldenkotte is blij met deze ontwikkeling. "De kermis moet meegaan met de beweging van de gemeenschap. Het moet in een behoefte voorzien. Je moet geen aparte dingen op het feestterrein neerzetten om mensen te trekken. Mensen moeten de insteek hebben ernaartoe te gaan omdat ze de buurman of buurvrouw willen zien, of mensen die je een paar jaar niet gesproken hebt."


Vrijdag 17 tot en met maandag 20 augustus

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant