Koning Lars Kramer, Koningin Daphne Bleumink,  Jeugdkoningin Bridget Reukers en Jeugdkoning Jorik Schuurmans. Foto: Kim Hanselman
Koning Lars Kramer, Koningin Daphne Bleumink, Jeugdkoningin Bridget Reukers en Jeugdkoning Jorik Schuurmans. Foto: Kim Hanselman

Eefselse beleeft warme maar drukke kermis

Algemeen

'Eefselnaren zijn zeer betrokken. Dat maakt het gezellig.'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Het volleybaltoernooi op vrijdagavond zet direct al de toon voor wederom een onvergetelijke en drukke editie van de Eefselse kermis, met liefst 42 deelnemende teams. Alles wat Eefsele een warm hart toedraagt gaat drie dagen volledig uit zijn dak met de eigen kermis.

Zo ook Marga Toebes. Voor haar heeft de eigen kermis een speciaal randje. Ze maakt hem voor het laatst mee als bestuurslid. "Ik heb het altijd met veel plezier gedaan, nooit als een last gezien. Ik blijf natuurlijk beschikbaar voor hand- en spandiensten. Ze mogen altijd een beroep op me doen." Haar taken worden met ingang van het nieuwe kermisjaar voor het grootste deel overgenomen door Kim Hanselman, die het gehele weekend al met Marga meekijkt als nieuw bestuurslid. Kim is geen onbekende in Eefsele. Ondanks haar Eibergse/Beltrumse roots en dat ze samenwoont in Beltrum is haar band met Eefsele sterk. "Mijn opa is van Huirne, 'Tooms'. Die woonde hierachter. Toen we nog in Eibergen woonden, gingen we hier als klein kind al naartoe en deden we mee aan de kinderspelen. Mijn ouders wonen hier ook alweer zo'n vijftien jaar dichtbij."
Kim zegt dit jaar al met iets andere ogen te kijken dan voorheen. "Dit is mijn eerste jaar als bestuurslid. Ik neem enkele zaken van Marga over, waaronder het volleybaltoernooi op vrijdagavond, maar we doen ook heel veel dingen samen hier, zoals de kinderspelen. Erg leuk om te doen." Ondanks haar taken viert ze 'gewoon' kermis. "Als je alles goed voorbereidt heb je zelf genoeg tijd om zelf ook een biertje te drinken." Marga knikt instemmend en steekt haar duim op. Met een gerust hart kan ze haar taken overdragen.

Eefsele bruist
Het enige buurtschap van de voormalige gemeente Groenlo bruist aan alle kanten. Jong en oud is met elkaar in de weer om 'Eefsele' levend te houden. Een eigen 'volkslied' kan dit gevoel alleen maar versterken. Zo dacht ook Wieke Klein Gebbink. De jonge 'Diekman' schreef de tekst en zong 'Mien Eafsele', en nam het op met behulp van Premium-gitarist Dorus Wolters en diens vriendin (en 'Eafselse') Janneke Huirne. Het lied wordt diverse keren opgevoerd voor een volle en uitzinnige feesttent.
De Eefselse kermis mag zich in een grote belangstelling verheugen van zowel Eefselnaren als oud-Eefselnaren die het kermisweekend terugkeren om oude verhalen op te halen, het typische Eefsele-sfeertje te beleven. "De Eefselnaren zijn zeer betrokken, ook de buurt. Dat maakt het erg gezellig," ervaart Kim. "Richard Harbers komt zelfs iedere dag op en neer van Borculo om Eefselse kermis te vieren," lacht Marga.

Zeskamp
Eefsele is van 'samen'. Samen dingen doen, samen feestvieren. Zo organiseert carnavalsvereniging de Noamatters de Zeskamp, oftewel de Eafsellympische spelen, zoals de carnavalsclub het onderdeel noemt. De Olympische vlam wordt aangestoken door Dorien Harbers en Jeroen Schuurmans. Dit als dank voor het tien jaar lang medeorganiseren van het volleybaltoernooi. Als dank krijgen zij bovendien een vrijwilligerstegeltje uitgereikt. De tent lijkt dienst te doen als het eigen Holland Heineken Huis, maar dan met vertrouwd Grolsch-bier, volhangend met Olympische ringen en allerhande Eefselse sportattributen. Is het in de tent gezellig druk, praten ouderen met elkaar, buiten is het druk in de Eefselse Olympische Arena. De Noamatters zouden de Noamatters niet zijn als zij geen ludieke onderdelen zouden bedenken met een hoge amusementswaarde. Zo zorgt de evenwichtsbalk voor hilariteit als er weer iemand vol met een natte spons getroffen wordt en in de waterbak belandt. Geen straf voor de deelnemers, gezien de bijna tropische temperatuur. Iets verderop is het druk. Een hijskraan draait rondjes, met aan een touw hangend een deelnemer die zich probeert zo lang mogelijk staande te houden op nat landbouwplastic, tijdens het onderdeel 'Waterskiën'. Het gaat de teamleden van de Brandweeracademie goed af, hartstochtelijk aangemoedigd door teamgenoten. Heel Eefsele geniet tot en met de laatste kermisminuut.

Uitslagen
Volleybal: 1. Waar is het zand?, 2. De Kaarters, 3. Simpel spöl'n , 4. Dreamteam Harreveld.
Volleybal jeugd: 1. Boilerkoppen niet te stoppen, 2. Kaasballetjes, 3. De Spartels
Heren vogelschieten: Linkervleugel en hals Hannes Pfeifer, rechtervleugel Dennis klein Gebbink, staart en romp Lars Kramer (Koning)
Dames vogelgooien: Linker- en rechtervleugel Debbie Asschert, hals Wilma klein Gebbink, staart en romp Daphne Bleumink (Koningin).
Vogelschieten jongens: Linkervleugel Luuk Ottink, rechtervleugel Jarno Stapelbroek, staart Tim Harbers, hals en romp: Jorik Schuurmans (Jeugdkoning)
Vogelgooien meisjes: Linkervleugel Renske Papen, rechtervleugel Fleur Toebes, staart Kyra Lansink, hals Renske Papen, romp Bridget Reukers (Jeugdkoningin)
Fladderschieten: Heren; 1. Gijs Bomers, 2. Marcel Bomers, 3. Willy Schilderink. Dames; 1. Sanne Bleumink, 2. Kim Hanselman, 3. Kyra Lansink.
Sterrit: 1. Richard Harbers, 2. Willie en Annelies Schilderink, 3. Ronnie en Silvia Kramer. Jeugd: 1. Maud en Anouk Wolters, 2. Mijke en Lieke de Bont, 3. Tess Papen / Loes Buyink, 4. Kleinkinderen Wolters / Kim Papen.
Eafsellympische spelen: 1. de PK's (Powerkearls), 2. De Samensmelting, 3. PTRobin.
Kinderspelen: Jongens 6-7-8 jaar; 1. Siem Pasman, 2. Jorn Wiegerinck, 3. Daan Papen. Meisjes 6-7-8 jaar; 1. Ise Pasman, 2. Maud Wolters, 3. Marlou Reijerink. Meisjes 9-10-11 jaar: 1. Maud klein Gebbink, 2. Tess Papen, 3. Iris Papen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Dorien Harbers en Jeroen Schuurmans mochten de Olympische vlam aansteken. Foto: Kim Hanselman
Het 'waterskiën' op nat landbouwplastic zorgde voor veel hilariteit. Foto: Henri Walterbos
De waterspelletjes waren een welkome activiteit tijdens de Eafsellympische Spelen. Foto: Henri Walterbos

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant