Jet Mentink tussen haar dubbele voetbalplaatjes.
Jet Mentink tussen haar dubbele voetbalplaatjes. (Foto: )

Jet Mentink in de ban van voetbalplaatjes

'Met een kop koffie erbij hou ik het wel vol'

Door Henri Walterbos

GROENLO - De tafel in de woonkamer van het gezin Mentink staat vol met bakken vol voetbalplaatjes, per team, bij elkaar gehouden door elastiekjes. Wordt de sv Grol-Albert Heijn voetbalplaatjesactie vooral gelieerd aan de allerkleinste verzamelaars, met zelfs dranghekken bij de ingang van de supermarkt, ook ouderen zijn verwoed verzamelaars.

Uit eigen interesse maar veelal ook 'noodzakelijk' omdat de puberende zoon of dochter zelf niet veel trek in het verzamelen van de ruim 850 plaatjes heeft, tot en met het inplakken ervan. Veel makkelijker als pa of moe het doet. "Het boek vinden ze allemaal prachtig, maar vader of moeder moet het maar bijhouden," zo werd van meerdere kanten gehoord. En aangezien ouderen niet snel op een voetplaatjesruilmiddag afkomen, dan komt Jet Mentink als zeer gelegen met haar aanbod om de 'gaten' te vullen die andere verzamelaars nog in hun incomplete boeken hebben.

Toeval
Haar voetbalplaatjesservice ontstond bij toeval, maar blijkt overduidelijk een gat in de markt. "Omdat ik zelf mijn album nog niet helemaal vol had ben ik zelf links en rechts gaan vragen of mensen nog dubbelen hadden. Toen ben ik daarbij gelijk nog twee albums van twee kleine jochies gaan volmaken omdat die er nog heel veel moesten hebben. Zodoende ben ik op het idee gekomen om de mensen die niks meer met hun dubbelen doen te vragen deze bij mij te brengen. Met een lijstje erbij met daarop welke nummers ze zelf eventueel nog nodig hebben."
Het bericht met daarin de oproep van zoon Tim op Facebook deed ook nog eens zijn werk. Al snel kwamen stapeltjes plaatjes binnen, evenals tal van lijstjes met ontbrekende nummers. "Ik heb gezegd dat de mensen ook het boek wel bij me mogen brengen. Dan zoek ik zelf wel uit wat ze nog nodig hebben." Op tafel liggen enkele boeken met daarop stapeltjes plaatjes, want zelf ook nog inplakken daar begint Jet niet aan. "Nee, het moet wel leuk blijven," lacht ze. "Dat moeten iedereen zelf maar doen," zegt ze, maar ze lacht er nog bij. "Ik vind het gewoon heel erg leuk om te doen en met een kop koffie erbij hou ik het wel vol." Al bijna dertig boeken vulde ze en het einde is nog niet in zicht. Wat een werk! "Een hele klus ja", lacht Jet. "In het begin ben ik er de hele dag mee bezig geweest. Toen moest ik alles nog uitsorteren. De rest van de dagen toch gauw twee uur. Ik kan er de hele dag wel mee bezig zijn."

Diverse kanalen
De lijstjes komen via diverse kanalen bij haar binnen. "Veel gaat via via. Ook de lijstjes. Het verspreidt zich heel snel en op Facebook wordt het bericht nog steeds gedeeld." Ze gaat er nog wel een tijdje mee door, belooft ze. "Ik bewaar alle plaatjes. Stel je voor dat ik over een paar maanden iemand op een feestje spreek die ineens zegt 'goh, ik heb helaas mijn voetbalplaatjesboek niet vol gekregen. Ik moet er nog een paar.' Dan kan ik nog helpen." Is er nog een nummer wat het meest gevraagd wordt? "Ja, dat is GrolO13-4, nummer 13", weet ze uit haar hoofd. "Maar voor hetzelfde geld komen er ineens veel tegelijk binnen. Dat heb ik met andere nummers al meer gehad." Iedereen die nog voetbalplaatjes nodig heeft, of dubbele in de aanbieding heeft, kan zich via een persoonlijk bericht op Facebook tot haar richten.
Ook sv Grol biedt verzamelaars de mogelijkheid om de plaatjes te ruilen en de plakboeken vol te krijgen. Zaterdag 7 juli van 15.00 tot 17.00 uur, in de sportkantine op sportpark Den Elshof.

Meer berichten