Grolzicht op de foto van opa en oma. Foto: PR
Grolzicht op de foto van opa en oma. Foto: PR

85 jaar Grolzicht

Algemeen

GROENLO - Het zeker in Groenlo en Zwolle bekende Grolzicht bestaat 85 jaar. Dat wordt woensdagavond 4 juli gevierd met een receptie. Het bedrijf kent een geschiedenis van traditie én vernieuwing.

Café Grolzicht, dat in 1932 werd gebouwd door Steven en Dora van Uem-Eekelder, is nog steeds in handen van de familie van Uem. Wat later hebben Frans en Zus Boschker-van Uem het café nog een aantal jaren gerund. Het bestond destijds uit café met kruidenierszaak.

Van 1948 tot 1956 zaten Gait en Annie van Uem-Notten op het café. Zij hebben de speeltuin en het terras aangepast. Jarenlang had Grolzicht het enige terras in de directe omgeving. Het was ook de plek waar danslessen werden gegeven door de heer Houtman, in de jaren '40 in het café op de houten vloeren.

Van 1956 tot 1985 hebben Bernard en Lienne van Uem-Stoverink de zaak gerund. De speeltuin werd met diverse toestellen uitgebreid en ook een zwembad werd aangelegd. Het bedrijf trad ook naar buiten: de volleybalclub Grol werd als eerste vereniging gesponsord. Ook de kaartclub deed in deze periode zijn intrede
.
In 1985 namen Caspar en Bernadet van Uem-Overkamp de zaak over en zij zijn nog steeds de eigenaren. In 1985 werd de biljartclub Grolzicht opgericht. Daarnaast was het café ook sponsor van Noadost (jongens uit Zwolle en omgeving die in een wilde competitie speelden). Het Grolzicht voetbaltoernooi werd bekend en carnavalsvereniging de Zwolse Noamelkers maakten van Grolzicht het Noamelkershuus. Ook is het café, in samenwerking met Feestvereniging Zwolle, al meer dan 22 jaar het vertrouwde gezicht achter de bar tijdens meifeest en kermis. In 2001 werd de dartclub opgericht.

de bijna legendarische gele stoelen werden vervangen

In 1990 werd een serre aangebouwd. Ondanks dat het uit de jaren '30 stammende pand verschillende verbouwingen heeft ondergaan, is de sfeer van toen voor een groot deel behouden. Het zwembad is inmiddels vervangen door een zandbak. In 2009 werd een snackhoek gebouwd en het terras werd vernieuwd met behulp van de vriendengroep de Brekbolten. De bijna legendarische gele stoelen werden vervangen. In december 2014 werd aan de serre een patio gebouwd. In april 2018 werd de patio vergroot en voorzien van een open dak. Het zal waarschijnlijk niet de laatste verandering zijn ...

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant