" " " "
Hans van Loosen, gezeten achter zijn bureau in de directiekamer van basisschool St. Ludgerus in Zwolle. Foto: Theo Huijskes
Hans van Loosen, gezeten achter zijn bureau in de directiekamer van basisschool St. Ludgerus in Zwolle. Foto: Theo Huijskes (Foto: )

Hans van Loosen doet een stapje terug in het onderwijs

'Leren genieten van het gegeven dat je meer vrijheid hebt!'

Door Theo Huijskes

GROENLO/ZWOLLE - "Ik heb een schitterend beroep. Onderwijs geven aan jonge kinderen is het mooiste wat er bestaat. Het is niet alleen plezierig, maar bovenal dankbaar werk. Dat ik bijna 45 jaar in het basisonderwijs werkzaam heb mogen zijn, stemt mij blij en gelukkig." Aan het woord is Hans van Loosen, die aan het eind van het huidige schooljaar stopt als directeur van de basisschool St. Ludgerus in Zwolle.

Overigens betekent het een en ander niet dat Eibergenaar Van Loosen, bezig aan het zevende schooljaar in 'Zwolle bi'j Grolle', helemaal van het onderwijstoneel verdwijnt. Zolang er nog niet is voorzien in de vacature van directeur van de St. Willibrordusschool in Groenlo, met het gevolg dat collega-directeur Ben Bomers nog niet kan terugkeren op zijn oude onderwijzersnest in Zwolle, blijft Van Loosen in het nieuwe schooljaar en dat in ieder geval tot 1 januari 2019 nog anderhalve dag in de week werkzaam in het in zijn beleving knusse Zwolle.

Een drukke en bewogen periode
Hans van Loosen werd op 7 augustus 1953 in Eibergen geboren, waarna hij opgroeide in een gezin met zes kinderen in het naburige Hupsel. "In Eibergen heb ik de plaatselijk prominente basisschool St. Jozef gevolgd, nota bene de school waar ik na mijn driejarige lerarenopleiding pabo op 19-jarige leeftijd voor een halfjaar mocht invallen. Na mijn militaire diensttijd gedurende anderhalf jaar bij de infanterie in het Groningse Zuidlaren, heb ik de overstap naar Neede gemaakt, alwaar ik 29 jaar de Kardinaal Alfrinkschool heb gediend met aansluitend een jaartje de school voor speciaal basisonderwijs Diekmaat in Neede. Na gewerkt te hebben bij De Schakel in Eibergen kwam de periode Groenlo met mijn vijfjarige periode aan de basisschool Ni-je Veste, locatie Buitenschans. In het nu bijna achter ons liggende schooljaar hebben Cilia Stortelder, Ben Bomers en ik samen een vijftal basisscholen moeten bestieren. Een in alle opzichten drukke en bewogen periode."

Paus, profvoetballer en leraar
Hans van Loosen, in oktober van dit jaar 40 jaar getrouwd met zijn in Lievelde geboren Marga Gotinck, vader van twee kinderen en drie kleinkinderen, zegt als kind drie wensen te hebben gehad. "Ik wilde vroeger paus worden, profvoetballer en leraar. Het paus willen zijn heeft ongetwijfeld te maken met mijn affiniteit met de kerk, waarvoor ik in Eibergen als lector nog altijd vrijwilligerswerk doe. Profvoetballer zat er ondanks mijn passie voor de voetbalsport niet in. Wel ben ik in zijn totaliteit zo'n 25 jaar voetbaltrainer geweest van met name tweede elftallen en de A-jeugd bij diverse clubs in en rond Eibergen. Wie weet ga ik mij in de naaste toekomst weer toeleggen op de voetbalsport en mij aansluiten bij bijvoorbeeld het 45+-voetbal. Verder mag ik graag zingen in een koor en ben ik een groot liefhebber van tuinieren, wandelen en fietsen. En waar ik enorm naar uitkijk, is het investeren van vrije tijd in mijn kleinkinderen. En daarvoor geldt vooralsnog een belangrijke les: 'Leren genieten van het gegeven dat je meer vrijheid hebt!' En daar gaan wij nu mee beginnen."

Meer berichten