Het traditionele vaandel zwaaien op de maandagmorgen van de kermis. Foto: Theo Huijskes
Het traditionele vaandel zwaaien op de maandagmorgen van de kermis. Foto: Theo Huijskes

Kermis Voor-Beltrum op 5, 6 en 7 augustus

Buurtschap beleeft het volksfeest als een jaarlijkse reünie

Door Theo Huijskes

VOOR-BELTRUM - De gemeenschap Voor-Beltrum is er weer helemaal klaar voor. De 72ste editie van de kermis staat voor de deur en dat betekent het door jong en oud beleven van een jaarlijkse reünie. Een volksfeest waarbij aspecten als ontmoeting, beleving en verbinding gekoppeld aan gezelligheid, vriendschap en plezier hoog in het vaandel staan.

De kermis in Voor-Beltrum staat bekend om haar gedegen aanpak en invulling, kortom de gehele organisatie van het feestgebeuren. Verantwoordelijk hiervoor is een uit tien personen bestaand bestuur met daarnaast zelfs drie bestuursleden in opleiding. Het totaal staat onder leiding van voorzitter Iwan Wolterink, die nog eens aangeeft dat het bestuur ook dit jaar maar één belangrijke doelstelling kent en dat is het zoveel mogelijk belangstellenden verwelkomen op het kermisterrein nabij Café Halfweg, waarbij op ieder moment van welke kermisdag dan ook de gemoedelijkheid voorop moet staan.

De Zeskamp is terug
Voor het jaarlijkse volksfeest is dit jaar gekozen voor het thema 'Kunst en Kermis'. Een thema, dat zal worden uitgedragen tijdens de traditionele optocht op de maandag, op het feestterrein zelf en natuurlijk bij de kinderspelen op de zondag, alsmede de buurtspelen op de maandag. Dit laatste programmaonderdeel heeft een wijziging ondergaan. De organisatie heeft namelijk besloten om weer voor de aanduiding Zeskamp te kiezen. Voorzitter Iwan Wolterink daarover: "Een Zeskamp, waar ieder buurtschap in Voor-Beltrum met één of meer teams aan deelneemt. In totaal zullen twaalf teams strijden om de hoogste eer. Vijf onderdelen vinden plaats in de buitenlucht, maar het zesde finale onderdeel, te weten de buurtbattle, zal in de feesttent plaatsvinden. Op deze manier willen wij voor zowel de deelnemers als voor het toekijkende publiek een extra aantrekkelijk element inbouwen."

De Zeskamp kent de volgende onderdelen: 1. Hol ie mien de kwast es effen vaste; 2. Kunst en Vliegwerk; 3. Fris oe antieke geheugen es op; 4. In t zand knooien is ok kunst; 5. Ok jezus leep oaver water, en ten slotte om 13.00 uur in de feesttent de buurtbattle oftewel 6. Finalespel.

Officiële opening
Het is ook deze keer burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland, die op maandagmorgen 6 augustus op het feestterrein de kermis officieel zal openen. Een opening, die direct na de optocht zal plaatsvinden en andermaal muzikaal omlijst zal worden door muziekvereniging Concordia uit Beltrum.

Voorzitter Iwan Wolterink haast zich vervolgens om een nieuwe publiekstrekker niet onvermeld te laten. "Het moet voor iedereen een welkome verrassing zijn. Maar de insteek van ons als organisatie is het om nog meer belangstellenden, en dat zeker op de zondag en de maandag, op het feestterrein te verwelkomen. En daarom zorgen wij op die dagen vanaf 8.30 uur voor de alom populaire beugelbar van Grolsch, zodat de echte liefhebber dan ook een biertje kan schenken uit de bij iedereen overbekende halve liter."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden