Foto: Theo Huijskes
Foto: Theo Huijskes

Kunst, theater en trekpleisters op Vestingdag

Algemeen

Veel regionale kunstenaars in Beltrumsestraat

Door Theo Huijskes

GROENLO - Met de afgelopen zondag georganiseerde Vestingdag werd onder het motto 'Zo vaste as Grolle' andermaal het bewijs geleverd dat Groenlo volkomen terecht een plaats heeft op de lijst met vooraanstaande Nederlandse Vestingsteden. Het gegeven dat Groenlo, voorheen Grol of Grolle geheten, in de 16de en 17de eeuw als vestingstad een belangrijke rol speelde, werd nog weer eens waargemaakt met een ruim vijf uur durend, bijzonder gevarieerd programma. Het knusse vestingstadje ging daarbij terug in de tijd, hetgeen tot uiting werd gebracht in talrijke toeristische attracties voor jong en oud.

De belangrijkste hoofdacts van Vestingdag 2018 kwamen op naam van de Leydse Kluchten Compagnie, het Donderelf verteltheater, troubadour Lucas Florent, de goochelaars Wautier en Jannes, de Tolletjesmaker en niet te vergeten De Compagnie Grolle. En verder scoorde Groenlo deze zondag weer hoog bij de talrijke toeristen van buitenaf met de plaatselijke erg in de smaak vallende toeristische trekpleisters, zoals onder andere het mediaspektakel 'De Slag om Grolle' in de Oude Calixtus, het Stadsmuseum, de imponerende kerkers onder het monumentale stadhuis en het daarbij horende verhaal, alsmede de Calixtusbasiliek met de aldaar geboden mogelijkheid om de toren te beklimmen en vervolgens te genieten van prachtige vergezichten.

Gevarieerde Kunstmarkt
Daarnaast kende met name de in de Beltrumsestraat georganiseerde Kunstmarkt een grote aantrekkingskracht, mede omdat vele regionale kunstenaars hier acte de présence gaven. Zoals de stand Glasfusing Achterhoek van Joop Berendsen uit Lichtenvoorde, die zelf verhinderd was en daarom tekst en uitleg over zijn imponerende glaskunst moest overlaten aan Groenlose familieleden. Ook veel bekijks was er bij de stand van de in 1948 in Lichtenvoorde geboren en nu in Groenlo woonachtige Henny Breukers. "Ik ben pas op 60-jarige leeftijd begonnen met schilderen, zonder dat ik ooit les heb gehad. Mijn voorkeur gaat uit naar het schilderen van stadsgezichten, zowel in een moderne als in een realistische vorm", aldus de amateur-kunstenaar, die even daarvoor een door hem geschilderd kunstwerk van Huijs Basten Asbeck in de Groenlose Nieuwestraat had verkocht aan de nieuwe eigenaar van dit historische pand.

Vorderingen GOLS-station
Ook de niet alleen in Groenlo, maar in de gehele regio als een markant kunstenaar bekend staande René Lensink heeft over belangstelling voor zijn creatieve kunstwerkjes niet te klagen. "Maar deze belangstelling heb ik met name te danken aan mijn kunstvriendin, beeldend kunstenaar Marjan Genot, met wie ik vandaag deze stand deel", aldus de ditmaal erg bescheiden Lensink. Terwijl buiten toetsenist/zanger Jos ten Hoopen uit Eibergen op deze zoveelste hittedag heel toepasselijk het nummer 'Alles ziet er anders uit wanneer de zon schijnt' ten gehore brengt, stellen binnen in de Streekmarkt 'Hart van Grolle' Ronald Wopereis en partner Angela Roerdink alles in het werk om meer donateurs te werven voor de Stichting GOLS-station in Groenlo. Wopereis: "Het gaat goed met de restauratie van locomotief en wagon. We hebben er inmiddels een drietal vrijwilligers bijgekregen van Stoomhoutzagerij Nahuis. Groenlo moet nog even wachten, maar het komt allemaal goed met deze voor de komende jaren bijzondere trekpleister."

Compagnie Grolle
Een prominente rol werd afgelopen zondag andermaal vervuld door De Compagnie Grolle, in juni 2000 opgericht als onderdeel van de Stichting Vrienden van de Grolse Kanonnen. Het speciaal voor deze geleding toegestroomde publiek kreeg daarbij alle gelegenheid om kennis te maken met de leden van de compagnie en om met eigen ogen te zien hoe het leven zich in de 17de eeuw voltrok. Veel aandacht was er daarbij voor Stan van Mansfeld uit Bergen op Zoom, die in een middeleeuwse smidse zijn vakmanschap toonde. Ook een tweetal marketentsters kregen veel bijval voor de door hen uitgevoerde naaldkunst, alsmede een aantal musketiers die met hun musket voor weliswaar luidruchtige, maar wel interessante demonstraties zorgden.

Volgens woordvoerder Ton Tijdink is de compagnie niet meer uit het vestingstadje Grolle weg te denken. "Alleen al vanwege het feit dat de inmiddels 27 leden uit alle hoeken van Nederland afkomstig zijn, van Alkmaar tot Nieuwegein en van Amersfoort tot Hoorn." Aangevuld door zijn collega-compagnieleden met de opmerking: "En zelfs van Groenlo tot Lichtenvoorde!"

Foto: Theo Huijskes
Foto: Theo Huijskes
Theatervermaak tijdens de Vestingdag in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Foto: Theo Huijskes
Foto: Theo Huijskes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant