Kijkjes van de Grolse Stadstoren | fusie tussen voetbalgrootmachten

De Torenwachter over fusie tussen twee plaatselijke voetbalgrootmachten

Welaan beste toeristen, óf jullie zitten daar heerlijk op het recreatiepark óf in de stad Grol zelf. Maakt niet uit, het niveau is in beide gevallen even hoog. Denk dus niet: ik zit hier en daar niet. Het is niet meer zoals vroeger; als er dan 2 swingende ruimtes waren dat je dan bang was dat het stuk van je leven zich net in die andere kroeg zat uit te leven. Potdorie! En twee keer entree betalen, dat was toch net weer een brug te ver, zo ver ging de hartstocht nu ook weer niet.

We hebben hier 2 plaatselijke voetbalclubs en die willen gaan fuseren. Op termijn zoals dat in het bestuurlijk jargon heet. Op termijn, maar voor de man in de straat heet dat: 'dee goat nog ne kere samen wieter'. En de grote vraag is nu of dat lukt. Misschien zijn jullie ook voetballers of voetbalkijkers en interesseert het jullie; zo niet, dan is het toch een mooi moment om even wat diepgang in het zomerse gebral aan te brengen. Precies, het gaat eindelijk eens ergens over.

Ík weet wel dat er aan de lopende band wordt gefuseerd in 'voetballand' en als je dat helemaal consequent doorvoert er op den duur nog maar één vereniging overblijft die nergens meer tegen kan spelen. Dat is dan een voortijdig einde van de competitie. Ik heb voor alle zekerheid even bij de KNVB daarover navraag gedaan, maar ze zagen dat anders. 'U ziet spoken op de weg', zei een dame die waarschijnlijk de taak had onnozele halzen als ik met een vriendelijke stem en een empathisch vermogen snel en vakkundig de deur uit te werken. 'U ziet spoken op de weg ', bleef die toetebel maar roepen. Maar ik zei dat ik helemaal niet op de weg zat, maar belde vanuit de kroeg en dat ook nog op kosten van de kroegbaas!

Nu de KNVB mijn probleem niet ziet of ontkent, kan hier de fusie doorgaan omdat er dan toch ergens - wherever it may be - ploegen zijn waartegen gespeeld kan worden.

Ja, zullen jullie zeggen: gewoon 2 verenigingen die samengaan. Wat is daarvan eigenlijk nog de nieuwswaarde? Dit is nu echt 'westers' geneuzel, net doen alsof dat hier hetzelfde is als in Purmerend of Dordrecht. Kijk, wij hebben hier de Grol en de Boys. Daar is in de loop van de tijd heel veel misverstand over gaan ontstaan. De Boys dat zijn niet de jongens van de Grol hoewel die vooral voorheen uit jongens en jonge mannen bestond. De Boys zijn de jongens van de Boys. Duidelijk?

Er is geen wetenschappelijk onderzoek naar verricht - daarom heb ik dat zelf even gedaan - maar het schijnt zo te zijn dat in het verleden de mensen van de Grolse Boys, zoals de vereniging officieel heet, wel wisten dat 'boys' hetzelfde is als jongens. 'Jonge boys', zoals je wel ook weleens hoort, is daar weer een vreemde variant op.

En dan komt de vraag op of ze bij de Grol wel wisten dat 'boy' een jongen was. Ze zeggen van wel, want anders zou het duiden op een achterstand in taalontwikkeling. Dat gaat de Grol te ver. 'Never een achterstand gezien', aldus een bestuurslid en die zin duidt toch op enige kennis van Engels.

Er zijn bij de Grol slimmeriken die zeggen dat ze wel wisten wat boy betekent, maar dat ze het destijds liever authentiek hebben gehouden.

Dat zijn gevoelens die er nu nog liggen. Volgend jaar weet ik waarschijnlijk nog meer over dit onderwerp. Gegroet, boys and girls.


Torenwachter

Meer berichten