" " " "
Jozé Ribbers-Asschert in haar eigen atelier ‘In de Werkplaats’. Foto: Theo Huijskes
Jozé Ribbers-Asschert in haar eigen atelier ‘In de Werkplaats’. Foto: Theo Huijskes

Jozé Ribbers doceert kunst 'In de Werkplaats'

Haar leerlingen exposeren in Stadsboerderij Grolle

Door Theo Huijskes

BELTRUM/GROENLO - Het begon circa vijf jaar geleden in de keuken van haar woonadres aan de Kempersweg in Beltrum met het geven van les aan slechts enkele beginnende kunstenaars. De belangstelling voor het schilderen van kunstwerken in het algemeen en het onderdeel aquarelleren in het bijzonder nam een dergelijke omvang aan, dat zij moest uitwijken naar de naastliggende schuur, inmiddels aangeduid als 'In de Werkplaats'. Hier hebben inmiddels tientallen cursisten onderricht gehad van Jozé Ribbers, geboren Asschert (58). Haar inzet en met name passie voor de kunst hebben er vervolgens toe geleid dat in de maanden augustus en september circa tien cursisten hun werken exposeren in Stadsboerderij Grolle.

Verblijvende in haar atelier 'In de Werkplaats' vertelt Jozé Ribbers dat ze vanaf 1990 gedurende een twintigtal jaren les heeft gehad in Dorpshuis oftewel Kulturhus De Wanne in Beltrum. "Ik heb altijd graag willen schilderen. Het zit bij ons blijkbaar in de familiegenen, want ook zus Sylvia pakte het op. Het volgen van die lessen gaf ons dermate veel plezier en voldoening, dat wij het maar liefst twintig jaar hebben volgehouden. Een keer per week gedurende de maanden oktober tot en met maart. Een en ander had tot gevolg dat wij op een gegeven moment verder gingen met het elkaar les geven. Naast het aquarelleren hebben wij vervolgens ook het acryl schilderen ter hand genomen."

Les
Thans, in haar eigen atelier 'In de Werkplaats' geeft Jozé Ribbers, eveneens gedurende de maanden oktober tot en met maart, les aan maximaal acht cursisten tegelijkertijd. "Dit vindt plaats op de dinsdag- en donderdagmiddag. Verder komen wij in dezelfde periode iedere week op de woensdagmorgen bij elkaar met ons eigen schilderclubje."

Expositie in Stadsboerderij
Blij en trots is Jozé Ribbers met de momenteel lopende expositie in Stadsboerderij Grolle met de titel: 'Aquarelleren blijft verrassend, iedere schilder heeft zijn eigen signatuur!' De expositie is bijzonder van karakter, vooral door de veelzijdigheid en afwisseling van de schilderijen. Belangstellenden kunnen genieten van stillevens, stadsgezichten, landschappen, portretten en bloemen.

Ieder eigen signatuur
"Aquarelleren is één van de moeilijkste verftechnieken. Het eindresultaat is altijd verrassend, ongrijpbaar en raadselachtig. Het is onvoorspelbaar welk resultaat er met water en verf kan worden bereikt. Gaandeweg leer je hoe je dit kunt beteugelen. De ervaring leert dat je er steeds meer controle over krijgt. Het bijzondere is dat iedere kunstenaar zijn eigen signatuur heeft. Ook al schildert iedereen hetzelfde stilleven, toch herken je in ieder schilderij de hand van de kunstenaar zelf, zijn signatuur of beter gezegd, zijn handschrift", aldus Jozé.

Openingstijden expo
De Stadsboerderij Grolle is geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.30 uur tot 16.30 uur. De entree bedraagt drie euro, maar voor dit bedrag krijgt iedere bezoeker tevens een kop koffie dan wel thee of een glaasje fris aangeboden. Ook inbegrepen is een rondleiding door de historische Stadsboerderij. De entree voor kinderen tot en met 12 jaar bedraagt twee euro. Stadsboerderij Grolle is te vinden op het adres Notenboomstraat 15 in Groenlo.


www.stadsboerderijgrolle.nl

Meer berichten