Bennie (links) en Willy proosten op de Grolse Kermis. Foto: SGK
Bennie (links) en Willy proosten op de Grolse Kermis. Foto: SGK Foto: Henri Walterbos

Bennie 'Bakker' Leuvenkamp en Willy Zieverink samen 100 jaar vrijwilliger Grolse Kermis

Algemeen

GROENLO - De Grolse Kermis kent een lange traditie. Volgend jaar 175 jaar. Het volksfeest is enkel en alleen mogelijk dankzij vrijwilligers, waaronder enkelen met een zeer lange staat van dienst.

Door Henri Walterbos

Op 1 juni 2019 zijn Bennie 'Bakker' Leuvenkamp (75) en Willy Zieverink (65) samen liefst 100 jaar vrijwilliger bij de Stichting Grolse Kermis. Bennie 54 jaar en Willy 46. Beiden hebben aangegeven dan te stoppen. 'Bakker', een bijnaam die hij overhield als zoon van bakker Leuvenkamp, gaf al eerder te kennen te willen stoppen in verband met lichamelijke ongemakken. "De terreincommissie lukte niet meer", vertelt Bennie. "Toen hebben wij gezegd: 'Kom dan bij ons, bij de volksspelen en kruisjascommissie, want dan hoef je lichamelijk niets te doen, en halen we samen de 100'," kon Willy hem nog motiveren door te gaan. Beiden gaan hun laatste kermis tegemoet als actief vrijwilliger, al worden er nog wel de nodige hand-en-spandiensten verricht bij een vaste activiteit van de Stichting Grolse Kermis: het kruisjassen in het najaar en de winter.

Gevraagd
Bennie weet nog dat hij gevraagd werd om toe te treden tot 'de Grolse Kermis' door Gerrit Wijgerink. "Ie hadden d'r allemoal klanten bi-j zitten van ow eigen leaftied, zoas Antoon Frank, Tonnie Reukers, Theo Porskamp, Frans Rooks en Andries Huitink." Willy kwam bij de SGK terecht door Herman Cuppers en Henk ten Barge. "Zij waren actief bij de Grol, ik ook, als jeugdleider, dus dat was niet zo moeilijk." Het was niet voor een speciale taak waarvoor beiden gevraagd werden, al was Willy nog tien jaar lang secretaris. "Vroeger ging het allemaal heel anders. Zaterdag's opbouwen, gingen we spullen ophalen met de vrachtwagen van Herman Rouwmaat, zoals de lichtmasten die boven bij de steenfabriek lagen. Als comitélid hielp je overal mee. Er was een grote saamhorigheid." Het mooiste vonden beiden het afbreken op woensdagmorgen. "Ieder jaar startten we bij een ander comitélid. Na de koffie direct al aan het bier. Als je dan bij Frans Rooks of Theo Porskamp begon, ja die jongens werkten op de brouwerij. Die hadden bier genoeg in huis. Iedere keer als je dan weg wilde gaan, zei Frans: 'Wi-j haalt d'r nog ne bak bier bi-j'. Zo ging dat de hele dag." Willy beaamt het lachend: "Klopt. Het opruimen was een routineklus. Dat was zo gebeurd. Je had nog geen tent. Ging je naar Meijer en City."

Halve liters
De Grolse kermis en Grolsch kunnen in één adem genoemd worden, met decennialang de brouwerij als overbuurman van het feestterrein. "De halve liters die Bernard van Uem (Café Grolzicht, HW) vanaf de vrachtwagen verkocht gingen we op een gegeven moment zelf verkopen. Dat ging soms zo hard dat er met een heftruck nog bier bijgebracht werd. Het bier hadden we op de brouwerij al mooi koud gezet. Burgemeester Heijmans wilde toen de halve liter afschaffen, maar dat kreeg hij niet spits. We hebben nog nooit rotzooi gehad met halve liters."

Bloemencorso
Groenlo had lang een eigen corso, maar dit werd op het laatst trekken aan een dood paard, weten beiden. "We hebben op het laatst nog wel eens bloemenwagens van het corso van Varsseveld ingezet. Dat zat net voor ons, moar ja, as dee wagens in Grolle waren, was de helft van de bloomen d'r al af," vertelt Bennie. "Ne carnavalswagen wilt ze hier nog wal ne kere. Kö'j, as 't mot, in dree oavenden maken, en d'r is jajem bi-j. Anders dan geet 't hier neet deur."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant