Afbeelding

Kijkjes van de Grolse Stadstoren | Wie is er geen vrijwilliger?

Algemeen

De Torenwachter: is er nog iemand in Groenlo die geen vrijwilliger is?

Wat loopt dat hier toch allemaal lekker en lekker professioneel, nietwaar geachte toeristen?

Maar het gekke hier is dat het wel allemaal professioneel lijkt en loopt, maar dat verreweg het merendeel van de activiteiten door vrijwilligers wordt uitgevoerd. Nee, nu niet meteen gaan roepen: dat hebben wij in Zaltbommel of in Steenwijk of zo ook. Helemaal niet; dat hebben jullie in Zaltbommel en Steenwijk of zo helemaal niet en ik zal ook uitleggen waarom jullie dat niet hebben zoals hier. Als je iets wilt bewijzen moet je dat bewijs ook met cijfers en feiten onderbouwen en dat ga ik nu dus doen.

Van oorsprong waren we hier op elkaar aangewezen; de hele Staatse staat probeerde ons een loer te draaien. Je moest altijd oppassen, altijd langs de gracht en de wallen loeren of er tegenstanders in aantocht waren. En dat schiep een band; je moest elkaar kunnen vertrouwen. Niet dat ze riepen: ga maar lekker een roemer bier drinken, d'r is niks aan de hand. Maar dat je dan toch even later in die herberg met roemer en al oog in oog kwam te staan met die Frederik Hendrik en zijn manschappen.

Samen opletten, samendoen ten bate van het algemene nut. Dat zit diep in ons DNA verankerd en dat blijkt steeds weer. Voorbeeld Torenwachter, voorbeeld! Ja, ik begrijp jullie lichte ergernis, maar dat voorbeeld komt nu. Jullie worden op maat bediend.

Wij hebben vorig jaar ons nieuwe sociaal-cultureel centrum De Mattelier gerealiseerd. Daar waren zoveel vrijwilligers voor dat er voor de aannemer, de onderaannemers en de aanverwante bedrijfstakken helemaal geen plek meer was om het werk uit te voeren.

Nu beginnen jullie gelijk te roepen dat dit asociaal is. Dat die bedrijven dat hebben uitgerekend, gecalculeerd, in de planning hebben opgenomen, tijd voor vrijgemaakt en dan komt er zo ineens een horde van vrijwilligers die het hele project overneemt en de diverse bedrijfstakken in armoede achterlaat! Dat is gewoon belazerij, gemeen spel, daar moet een rechter aan te pas komen. Dat kan niet door de beugel. Hier moet ik echt glimlachen.

Aan de aannemer, de onderaannemers en de aanverwante bedrijfstakken werden de verschuldigde bedragen gewoon uitgekeerd zoals was overeengekomen. En dat kon omdat de vrijwilligers gewoon gratis werkten en het geld dus beschikbaar was. En dat bood vervolgens de aannemers en de andere bedrijven de mogelijkheid om zich ook als vrijwilliger te melden in Groenlo. Ze kregen hun geld maar hoefden daar geen arbeid voor te verrichten. En die mensen die gingen dus de vrijwilligers ondersteunen door op gezette tijden te zorgen voor koffie, soms met een gebakje enzovoort.

En zo kregen we eigenlijk binnen één project twee legers van vrijwilligers en dat voor hetzelfde geld. Hebt u dat? Dat is toch gewoon uniek. En zo liep het hele project van De Mattelier dus als een tierelier. En nu niet gaan roepen dat het misschien toch duurder is geworden of dat het langer heeft geduurd omdat de spankracht er even uit was of zo. Helemaal niet; anders hadden ze dat gebouw wel 'de matte lier' genoemd nietwaar?

Ontstaat er ook weleens een probleem bij zoveel vrijwilligerswerk, vragen jullie. Ja, ik moet dat toegeven. Daar hebben jullie wel een punt.

Jaarlijks met het uitreiken van de Koninklijke onderscheidingen zijn ze op het gemeentehuis nu al zover dat ze zeggen: wie doet er in Groenlo geen vrijwilligerswerk; wie onderscheidt zich? Anders moet je jaarlijks 9900 van die onderscheidingen uitreiken. Kijk, daar denken we dan weer professioneel over.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant