Afbeelding

Kijkjes van de Grolse Stadstoren | Namen, doelen en ergernissen

Algemeen Columns

De Torenwachter over namen, doelen en ergernissen

Welaan, beste Grollenaren, het leven begint weer zijn serieuze loop te nemen. De grote zomerse evenementen liggen voor een belangrijk deel achter ons en er komt binnenkort een eind aan de schier eindeloze rij namen van schutterskoningen, knuppelkoninginnen enzovoort. Het tijdperk van de echte grote 'zonnekoning' is overigens al lang geschiedenis. En er leek - leek, zeg ik - ook geen eind te komen aan die probleemloze verhalen en verslagen over opgetogen mensen en evenementen, die zo mogelijk dit jaar nog weer groter waren dan volgend jaar. Even een miniem grapje.

Inmiddels zijn de scholen, als ik de banners mag geloven, ook weer begonnen en de lol is er dus daar voor de kinderen grotendeels af. Het is te hopen dat de meeste leerlingen er toch wat genuanceerder over denken! Dan marcheert alles weer. Het is elk jaar een wat vreemd verschijnsel: begin juli ligt ineens het hele land plat. Mag het tot eind juni overal herrie zijn, ineens staat de zomer voor de deur en lijken alle problemen opgelost. Dat is landelijk zo, dat is lokaal zo. Het heeft er zelfs de schijn van dat er nooit een probleem is geweest, maar wordt het september dan komen die problemen met volle kracht en als een duveltje uit een doosje weer tevoorschijn en zijn we weer net zover als we vóór de zomer waren.

Eerst een voorbeeldje van een nieuw probleem dat eigenlijk geen probleem is.

Ik las ergens dat het Gilde van Grolse Wantenbreiers een voorstel gaat doen aan het carnaval om de naam 'GROLLE' in carnavalstijd te voeren.

Zoal jullie weten hebben die Grolse Wanten jongens een aantal jaren geleden een poging gedaan in carnavalstijd de naam Grolse Wantenstad' te voeren. Dat is toen niet echt lekker uit de verf gekomen. Geeft niet, niet elk schot is een haas toch? Maar nu moet geloof ik de naam 'GROLLE' in carnavalstijd worden gebruikt. Dat stellen ze aan de carnavalisten voor. Ik meen me te herinneren dat er ooit een min of meer officieel plan was om op de echte plaatsnaamborden ook de naam 'GROLLE' toe te voegen of 'GROL', wat iets deftiger zou klinken. Ik heb er daarna niets meer van gehoord. Zal wel aan mij liggen; die klungelige Torenwachter is dat weer ontgaan! Zou kunnen.

Of dat nu wel tijdelijk moet, hangt van de uitkomst van het beraad af begrijp ik. De Knunnekes komen daar wel uit. Maar, zoals ik zei, de zomer is voorbij en gelijk dienen zich nieuwe kwesties aan. Die 'naam' is overigens geen probleem, maar meer een ludieke wens.

Maar nu naar een serieus probleem.

Van andere orde is de strijd tegen de komst van de zo gevreesde megamestvergister. Er zijn hier meen ik ruim 2.000 handtekeningen verzameld tegen de komst van die voorziening. De organisatie die zich hiermee bezighoudt heeft echter geen zomerreces gehouden en dat zegt veel.

Zij hebben begrepen dat een probleem eigenlijk niet tijdelijk kan worden stopgezet. In de Groenlose Gids is regelmatig een 'update' verschenen over die megamestvergister en daarmee wordt het geweten steeds opnieuw wakker geschud. Het zo traditionele zomerreces heeft de organisatie in elk geval niet in slaap laten sussen; ze zijn volop op hun qui vive en zo alert als de neten, om dit populaire woord maar eens te gebruiken.

Ik neem aan dat het onderwerp van die megamestvergister nog vaak in beeld zal komen.

De uitkomst daarvan is uiterst ongewis. Ik zou er geen uitspraak over durven doen. Ik wacht met spanning de serieuze maanden af.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant