Afbeelding

Kijkjes van de Grolse Stadstoren | Beste besluit van Oost Gelre ooit

Algemeen Columns

De Torenwachter over het beste besluit van Oost Gelre ooit

Noh, beste Grollenaren, wat was ik vorige week gelukkig toen ik in onze Groenlose Gids las dat er een mooi plan is voor de natuurspeelplaats Ravott'n in de Grolse Weiden. Zelden zo gelukkig geweest; zo gelukkig als een kind en daar is die speelplaats nu ook net voor bedoeld. Klopt dus. Ook de naam 'Ravott'n' vind ik mooi gekozen, het gebruik van dat typisch stukje streektaal door het subtiel weglaten van die ene 'n'. Daar moet je veel inventiviteit aan toevoegen om zoiets weg te laten. Hartstikke mooi plan, maar dat komt uiteindelijk allemaal door de gemeente. Ja, ik moet nu eens de loftrompet gaan steken over de gemeente. Niet altijd van die slappe grappen als 'as de gemeente 't mot doon dan buw twee eeuwen wieter'. Nee, Oost Gelre heeft het besluit genomen die Grolse Weiden aan te leggen. Eigenlijk is het 't bewaren van een stukje natuur bijna in de veste zelf. Dat is het beste besluit sinds jaren, eigenlijk sinds de oprichting van Oost Gelre.

Wij hebben hier in Nederland de gewoonte om alles te regelen. Ligt er ergens een stukje grond braak, dan krijg je meteen vragen in de gemeenteraad hoe dat kan, waarom dat stuk er zo haveloos uitziet. Meteen gaan wakkere ambtenaren een plan (laten) ontwerpen waardoor het stukje 'wildgroei' wordt omgezet in een solide terrein, helemaal egaal, zonder onkruid en met vegetatie die zowel arm is aan onderhoud als aan fantasie. En zo hebben we dan weer een klein stukje pure natuur zorgvuldig naar de Filistijnen geholpen.

Ik heb altijd de angst gehad dat ook de Grolse Weiden ten prooi zouden vallen aan oprukkende woningbouw, waardoor een woonwijk zou worden gecreëerd die recht doet aan de latente behoefte om, zowel in de sociale sector als in de vrije sector, woningen toegesneden op ieders maat te bouwen. Dit soort geneuzel. Maar nee, er werd zelfs geld uit de opbrengst van het plan Brouwhuizen bestemd voor de realisering van de Grolse Weiden en ook meen ik uit het plan Oldenhuis, maar dat duurt nog even.

Het is toch fantastisch dat we zo dicht bij de veste nog een mooi stukje natuur hebben. En dat dit blijft bestaan; ik kan wel janken van geluk. Wat een gemeente! Toffe leu doar, maar ja: we hebben ze zelf gekozen en dus is het eigenlijk onze beslissing! Het is een kwestie van redeneren. Eigenlijk hebben wij dat plan dus bedacht en die jongens bij de gemeente het laten uitvoeren. Zo simpel is het allemaal.

Soms realiseer ik me dat we van onder tot boven vastzitten aan regels, voorschriften, aanwijzingen, beperkingen, verboden en geboden en wat ze allemaal nog meer te bieden hebben. Als je daar goed over nadenkt is het een bijna verstikkende gedachte. Als ik zou denken: ik ga eens met mijn leunstoel op straat zitten, dan kan dat natuurlijk niet. Ook niet op het trottoir, dat trottoir is om overheen te lopen. Niet om erop te zitten. Zit je er toch, dan snelt de BOA toe die heeft geleerd dat niemand ergens 'maar zo' mag zitten. Al je daar zit dan zit je altijd fout en dat is niet goed.

Maar voor de kinderen is er nu een escape. De natuurspeelplaats met klimwand en zo. Prachtig toch, ze kunnen zich daar uitleven. Als die kinderen groot zijn dan kunnen ze zeggen: we speelden nog in een natuurgebied en dan hoop ik dat ze zeggen: en dat bestaat nog steeds.

Op afstand het beste besluit van de gemeente; dus eigenlijk van ons allemaal.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant