Veel lantaarnpalen in Oost Gelre zijn al voorzien van LED-verlichting. Foto: Kyra Broshuis
Veel lantaarnpalen in Oost Gelre zijn al voorzien van LED-verlichting. Foto: Kyra Broshuis (Foto: Kyra Broshuis)

Oost Gelre binnen tien jaar op led

OOST GELRE- Wethouder Bart Porskamp wil binnen tien jaar alle lampen in de openbare ruimte in de gemeente Oost Gelre laten vervangen door led-verlichting. Dat is één van de pijlers van de energietransitie, zo legt hij uit.

Door Kyra Broshuis

“We moeten en willen in 2030 energieneutraal zijn en we hebben een heel plan opgesteld om dat te halen. Het gaat in stappen. We moeten realistisch kijken naar de kosten en ook niet alle lampen in één keer vervangen. Dan zit je straks, als de lampen aan vervanging toe zijn, ook met een grote kostenpost in één keer.”
In de afgelopen acht jaar is ongeveer één derde van de openbare verlichting al vervangen door led-verlichting. Dat is gebeurd in het kader van reguliere vervanging op basis van ouderdom. Als dat zo doorgaat duurt het nog ongeveer twintig jaar voordat alles vervangen is. Te lang, volgens de wethouder.
“We willen versnellen om de doelstellingen te kunnen halen. Met de vervangingsperiode van tien jaar sluiten we goed aan op de eisen van 2030. Het jaarlijkse energieverbruik van de gemeente is ongeveer 2.000.000 kWh, voor gebouwen, openbare verlichting en riolering. Daarvan gebruikt de openbare verlichting ongeveer 875.000 kWh. Als alles led is zal dit nog ongeveer 525.000 kWh zijn. Een besparing van 40 procent op het verbruik met een besparing op de energiekosten van jaarlijks ongeveer 20.000 euro", aldus Porskamp.

Meer berichten