Jan Offenberg actief op het unieke Adema-orgel in de Calixtusbasiliek in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Jan Offenberg actief op het unieke Adema-orgel in de Calixtusbasiliek in Groenlo. Foto: Theo Huijskes (Foto: )

Nationale Orgeldag in zes kerken

Extra toevoeging Oost Gelre aan Open Monumentendag 2018

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - De gemeente Oost Gelre beleefde in het afgelopen weekend de jaarlijkse Open Monumentendag (OMD) op een ietwat andere manier dan in voorgaande jaren. De wijziging, beter gezegd toevoeging, had te maken met de introductie van activiteiten in het kader van de Nationale Orgeldag. Het orgelgebeuren kreeg afgelopen zaterdag in Oost Gelre invulling in een zestal kerken. Verder vond naast de openstelling van diverse monumentale gebouwen in deze gemeente, zoals de bijna 200 jaar oude molen Hermien in Harreveld, een tweedaagse uitwisseling plaats van Oost Gelre met het Duitse Vreden.

Het initiatief van het Comité OMD Oost Gelre om kerken in Oost Gelre te vragen of zij mee wilden werken aan een op die dag op te zetten orgelconcertreeks, pakte zowel tijdens de voorbereiding alsmede afgelopen zaterdag bij de uitvoering goed uit. De concertreeks ging onder goede belangstelling van start in de Oude Calixtuskerk in Groenlo, alwaar de toehoorders stukken kregen te horen van Bach, Brahms en Lemmens. Vervolgens werd er koers gezet richting de Calixtusbasiliek. In deze kerk werden de belangstellenden bij wijze van uitzondering zelfs ontvangen op de koorzolder. Daar gaf organist Jan Offenberg niet alleen tekst en uitleg over het totale orgelgebeuren, maar voegde hij op het daar aanwezige unieke Adema-orgel ook de daad bij het woord. Ook de orgelconcerten in de Johannes-kerk Lichtenvoorde, de Sint Agatha-kerk Harreveld, de Sint Werenfridus-kerk Zieuwent en de Onze Lieve Vrouw van Lourdes-kerk Mariënvelde leverden veel bijval op. De kerken in Zieuwent en Mariënvelde trokken de meeste belangstelling.

Succesvolle uitwisseling
De uitwisseling met Vreden kende dit jaar zowel op de zaterdag als de zondag een activiteit. Allereerst vertrokken afgelopen zaterdag circa 25 personen per bus vanuit Groenlo naar Vreden in het kader van een uitwisseling. Er werd begonnen met een door dr. Anette Menke verzorgde rondleiding in het spiksplinternieuwe KULT (Kultur und Lebendige Tradition). Vervolgens ging het gezelschap richting de nabijgelegen Hofanlage, die uit elf gebouwen bestaat en die allemaal vanuit Kreis Borken naar Vreden zijn verplaatst. De toelichting werd ter plekke verzorgd door Guido Leeck, voorzitter van de Heimatverein Vreden.
Veel belangstelling was er verder voor niet alleen de boerderij van een rijke boer, maar ook voor het kleine bedrijfje van een keuterboertje. Na nog enkele bezienswaardigheden ging het gezelschap vervolgens naar Hof Früchting, naar de pas ingerichte ruimte voor groepen, alwaar men rijkelijk Kaffee und Kuchen aangeboden kreeg. Volgens voorzitter Ben Verheij van het Comité OMD Oost Gelre een bijzonder geslaagde trip.
De uitwisseling werd afgelopen zondag afgesloten met de aanwezigheid van ruim dertig belangstellenden uit Vreden bij het fraaie Bloemencorso in Lichtenvoorde.

Meer berichten