Dominee Wim Blanken bekijkt de oorkonde, behorende bij het door hem ontvangen Draaginsigne in Goud met Briljant. Foto: Theo Huijskes
Dominee Wim Blanken bekijkt de oorkonde, behorende bij het door hem ontvangen Draaginsigne in Goud met Briljant. Foto: Theo Huijskes

Eervolle onderscheiding voor dominee Wim Blanken

Bij 40-jarig predikantenjubileum en afscheid van Groenlo

Door Theo Huijskes

GROENLO - Onder grote belangstelling heeft dominee Wim Blanken afgelopen zondag in de Oude Calixtuskerk afscheid genomen van de Hervormde Gemeente Groenlo. Het afscheid had een extra feestelijk tintje, omdat tegelijkertijd het 40-jarig ambtsjubileum werd gevierd van de in Zutphen woonachtige predikant. De waardering daarvoor resulteerde in de uitreiking van het Draaginsigne in Goud met Briljant, hem toegekend door de Protestantse Kerk

Na afloop van de dienst, die voor deze gelegenheid in de middaguren en niet 's morgens plaatsvond, werd tijdens een informeel samenzijn een aantal toespraken gehouden en was er aansluitend gelegenheid om de scheidende dominee en zijn gezin de hand te drukken.
De lovende en bovenal vriendelijke woorden werden aan het adres van Blanken gericht door onder anderen zijn oudste zus Wineke Hoogeveen, Bart Jan Modderman Jansen uit Doorwerth en de beide dochters van Wim Blanken: Evelien en Jenneke. Beide laatstgenoemden kwamen op de proppen met een serie leuke anekdotes uit de afgelopen veertig jaar, maar spraken daarbij tevens de hoop uit dat hun inmiddels 67-jarige vader zich nu meer gaat toeleggen op zijn vele hobby's.

'Dat kan neet mis goan!'
Namens de Kerkenraad van de Hervormde Gemeente Groenlo uitte voorzitter Hans Bragt zijn dank en waardering voor het vele werk dat Wim Blanken voor de protestantse gemeenschap in Groenlo heeft verricht. "Het waren slechts drie jaren, maar voor ons hele waardevolle jaren", sprak Bragt. "Destijds na één, hooguit twee gesprekken met elkaar, wisten wij het zeker en zeiden op de terugweg in de auto tegen elkaar: 'Dit kan neet mis goan!' Jij Wim hebt met jouw ervaring veel voor ons betekend. Zeker tijdens alle gesprekken over de toekomst van de Hervormde Gemeente Groenlo hebben wij niet alleen veel gehad aan jouw inbreng, maar tegelijkertijd veel van jou geleerd."

Draaginsigne in goud
Hans Bragt had niet alleen een cadeau voor Wim Blanken en bloemen voor echtgenote Dieneke, ook verraste hij de scheidende dominee met het Draaginsigne in Goud met Briljant. Dit werd hem toegekend door de Protestantse Kerk bij besluit van de Kerkenraad van de Hervormde Gemeente te Groenlo wegens het vervullen van de functie van predikant gedurende ruim veertig jaar. Het Draaginsigne werd Blanken opgespeld door zijn vrouw Dieneke, de forse ingelijste oorkonde kreeg hij uitgereikt door preses (voorzitter) Hans Bragt en scriba (secretaris) Joop ter Horst. Een ceremonie die begroet werd door een gezamenlijk, ovationeel applaus van de talrijke aanwezigen. Wim Blanken bedankte vervolgens iedereen voor dit eerbetoon.

Toekomst van de Hervormde Gemeente
Na dit feestelijk afscheidsweekend is alle aandacht gericht op de toekomst van de Protestantse Kerk in Groenlo. Zoals bekend wordt er een samengaan gesmeed met de Protestantse Gemeente in Winterswijk. Deze samenwerking verkeert inmiddels in een dergelijk stadium dat reeds deze week, op woensdag 12 september, 'de kogel door de kerk kan'. De inzet is de benoeming van een dominee (0,85 FTE), die voor 60 procent werkzaam is in Winterswijk en voor 25 procent in Groenlo. Volgens secretaris Joop ter Horst is de naar voren geschoven kandidaat een man. Hij verwacht dat de kerkenraden van beide gemeenten de voordracht zullen overnemen.

Meer berichten