KIJKJES VAN DE GROLSE STADSTOREN

De Torenwachter bekijkt de complottheorieën over het succes van Groenlo

Het begint hier geloof ik een beetje op Watergate of Trumpiaanse toestanden te lijken, beste Grollaren. Sinds ons stadje zich meer dan geweldig presenteert en een alsmaar aanzwellende stoet van toeristen naar hier weet te lokken, beginnen andere plaatsen te kniezen. Het succes van de een is een doorn in het oog van de ander. Zo is het maar net!

Er is nu een steeds meer in zwang komende gedachte in de politieke wandelgangen die inhoudt dat Groenlo samenspant met Amsterdam. In Amsterdam hebben ze veel te veel toeristen en die moeten maar ergens anders naar toe. En toen kregen die Amsterdammers in een keer een idee: was er niet een soort samenwerking met Zieuwent om heen een weer te lopen? Zieuwent dat toch in de buurt van Groenlo leg, niet dan? - en net als Groenlo toch ligt opgeslagen in Oost Groningen of de Limburgse heuvels of zo. Daar ongeveer. Weten die Amsterdammers veel.

Er zijn toch van die vage plannen van dat heen weer lopen? Nou, dan kunnen die toeristen mooi mee. Zal me een hele bijzondere optocht worden. Dat soort van gedachten. Heen en weer naar Zieuwent en Groenlo; maar dan wel in de Achterhoek. Dat ze niet ergens in Zeeland uitkomen.

Die toeristen mogen dan misschien in Amsterdam lastig zijn, ze brengen wel veel geld mee en daar gaat Groenlo dan heel wat van opstrijken. Scheve en jaloerse ogen vanuit Lichtenvoorde, achterdochtige blikken vanuit Eibergen, Winterswijk en Neede. Bestaat dat trouwens nog: Neede? Ja, d'r is veel afgunst. En of het nu door die toeristen uit Amsterdam komt of anderszins: het stikt hier inmiddels van de toeristen. Ik zie ze ook regelmatig op een stepje voorbij denderen. Step by step, inderdaad: dat is vast de gedachte achter dit concept. En soms zie ik ze ook op lichtblauwe scooters; hele trossen tegelijk en dan denk ik: die zijn niet allemaal gejat door een roversbende. Nee, daar zit een uitgekiende ondernemersstrategie achter. Soms zie ik zo'n formatie ook naar een andere plaats rijden. Dat is natuurlijk onlogisch; dan hadden ze beter daar een scooter kunnen huren. Als die daar al zijn Torenwachter, hoor ik u roepen.

De omliggende plaatsen zijn ook jaloers op onze gracht, onze nieuwe mogelijkheden, onze musea en onze rondleidingen. Er gaat geen dag voorbij of ik zie weer hordes van mensen die hooglijk zijn geïnteresseerd in de geschiedenis van Groenlo en die komen hier echt aan hun trekken. Het is niet dat we hier maar roepen dat we wat te bieden hebben: dat is ook zo! Daar zit 'm de crux. Ik zie ook elke dag honderden mensen over de stadsgracht varen. Het kan zijn dat ik er meer zie dan er zijn door de waterspiegelingen. Maar soms zie ik zelfs geen water meer en dan vraag ik me af of we al hetzelfde probleem als Amsterdam hebben. Dat we de toeristen niet meer kunnen bergen en moeten doorverwijzen.

Harstikke leuk dat ze hier zijn, maar laten ze ook eens in de omgeving kijken. We zullen toch niet meemaken dat die toeristen zeggen: we zitten al jaren op Groenlo te wachten en dat ze ons dan gaan belegeren?

Het halve gemeentebestuur hier is al afgereisd naar Italië voor een vestinggevecht, net als in 1627. Die komen volgend jaar naar hier en dat komt er dus een Italiaanse Schans bij.

Eigenlijk is het nog steeds 1627: er is afgunst; ze willen eigenlijk alleen maar naar de stad Grol. Naar dit meest begeerde bolwerk van het oosten.

Torenwachter

Meer berichten