De jubileumcommissie; v.l.n.r. staand: Ronny Stapelbroek, Michel Tuinte (voorzitter), Henk Klein Gunnewiek, Miranda te Braak, José Zieverink, Tonnie Klein Gunnewiek. Zittend v.l.n.r.; Marc Groot Zevert en Vincent Klein Gunnewiek.
De jubileumcommissie; v.l.n.r. staand: Ronny Stapelbroek, Michel Tuinte (voorzitter), Henk Klein Gunnewiek, Miranda te Braak, José Zieverink, Tonnie Klein Gunnewiek. Zittend v.l.n.r.; Marc Groot Zevert en Vincent Klein Gunnewiek. Foto: Truus Stotteler

DVV al 50 jaar Vrolijke Verliezers

Algemeen

'We hebben wat afgefeest met elkaar'

Door Henri Walterbos

VOOR-BELTRUM - Zoals zo vaak komen onder een biertje de mooiste en wildste ideeën op tafel en nemen ze naarmate de avond vordert ongekende vormen aan. Vaak blijft het daarbij, en raken ze in de vergetelheid. Niet in Voor-Beltrum bij de groep mannen die bij elkaar zaten in Café Halfweg, na een potje 'wild voetbal', vijftig jaar geleden. Hun idee bestaat nog steeds: voetbalvereniging DVV, ofwel De Vrolijke Verliezers.

'We stonden met de benen in het water'

Henk Klein Gunnewiek (67), DVV's eerste voorzitter, zat erbij, vijftig jaar terug. "De cafés zaten in die tijd flink vol met stamgasten. Zo speelden we een keer met stamgasten van café Halfweg tegen stamgasten van café Overkamp (café-zaal de Koeienstal, HW) in Holterhoek. Daar is het begonnen: gewoon in de weide voetballen. Ik deed zelf ook mee. We stonden met de benen in het water. Wij hebben die wedstrijd verloren, maar de lol was er na afloop niet minder om. Eerst daar, daarna hier verder. Toen hebben we het erover gehad met dit wild voetbal door te gaan."
Er werd wel direct bijgezegd dat als het vast karakter zou krijgen er ook een clubnaam moest komen. "Het was na die verliespot zo gezellig dat ze de naam Vrolijke Verliezers bedachten," weet Vincent Klein Gunnewiek van horen zeggen. Henk knikt lachend. Binnen een paar weken bestond DVV. Mede dankzij de volledige steun en inzet van de familie Jan Groot Zevert op café Halfweg nam DVV grote vormen aan en was de naam in de omgeving snel gesetteld. "Dat cafévoetbal was helemaal in. We voetbalden eerst in de weide, later werden er een paar doelen neergezet en werd het veld fatsoenlijk vlak gemaakt."

Populair
Het wild-cafévoetbal was razend populair in de jaren 70/80. Tientallen clubs ontstonden. Enkele gerenommeerde 'wildvoetbalnamen' uit die tijd waren Losse Flodders, de Kemper, Beneman, Noadost (café Grolzicht Groenlo,HW) en AVV (Auste Voetbalvereniging). Na twee jaar wild herenvoetbal voelden de Voor Beltrumse dames hier ook wel voor. Zo ontstond er een damestak.

Maar er gebeurde meer binnen de actieve club. "We organiseerden van alles," vertelt Michel Tuinte. "Gemengd voetbal, volleybal, beachvolley, bromfietsvoetbal, nachtvoetbal, een eigen dameshardloopclub, en vele feestavonden, waaronder met een bijzonder thema. We hebben wat afgefeest met elkaar, maar ook Paasvuren gehad. Met als hoogtepunt het Grolsch paasvuur in 1978 met daarin 6000 pallets van de Grolsch, dat toen nog in Groenlo stond. Grolsch wilde die graag kwijt. Iemand van ons werkte er en regelde dat. Ongekend. Tankwagen erbij van 'Theo van de Mölder', wat een fik werd dat. De brandweer moest de weg nathouden zodat het asfalt niet zou smelten. Er stond een verkeersbord dat helemaal krom was getrokken door de hitte."

Voetbal International
Een hoogtepunt voor de mannen aan tafel is het verschijnen in zowel de papieren uitgave als de tv-versie van Voetbal International.

Aandacht van Michael van Praag getrokken

"In een uitzending klaagde Michael van Praag over het gebrek aan vrijwilligers in het voetbal. Toen heb ik daar commentaar op gegeven en gezegd dat ze maar eens een keer hier moesten komen kijken. Belde Michel van Egmond mij op maandagmorgen en is hij hier geweest. Hij heeft er een prachtig verhaal van gemaakt en het komt zelfs in zijn boek nog terug", lacht Michel Tuinte. "Toen DVV/Vios 8 in 2012 kampioen werd zette hij hier ook nog een stukje over in VI. 'Bayern München en DVV beiden kampioen, alleen andere bekers.' Prachtig was dat."

Gala-avond
DVV kent anno 2018 nog steeds een imposante ledenlijst; 115 leden en 45 donateurs. Na wisselingen van de wacht op 'Halfweg' beheert Stichting Halfweg na vijftig jaar DVV inmiddels de velden en de gebouwen die erop staan. Het jubileum roept om een feestje. Op 22 september wordt die halve eeuw groots gevierd met een gala-avond. En op die vijftig jaar vrolijk verliezen kan daar worden teruggekeken door middel van onder meer een foto- en filmexpositie op een beamer.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant