Een repetitie voor Evolutio, met rechts Tim Aafjes en Lidy Hungerink. Foto: PR
Een repetitie voor Evolutio, met rechts Tim Aafjes en Lidy Hungerink. Foto: PR

Evolutio: unieke dansvoorstelling met dansers uit de regio

WINTERSWIJK - Oost Nederland staat aan de vooravond van een unieke gebeurtenis op het gebied van dans. Voor het eerst is er een dansvoorstelling die volledig uitgevoerd wordt door (semi)professionals uit de eigen regio: Evolutio. Evolutio komt tot stand door een intensieve samenwerking tussen de dansdocenten Lidy Hungerink en Tim Aafjes en de medewerking van theater De Storm. "Voor het eerst dansen de dansers langer dan twee minuten achter elkaar tijdens een show op een groot podium", vertelt Hungerink. "Dat is ontzettend goed voor hun ontwikkeling. Op deze manier hopen we de danscultuur in Oost-Nederland een boost te geven." De voorstelling is in De Storm, op zaterdag 22 september, en begint om 20.15 uur.

Door Sander Damen

In de voorstelling worden allerlei vormen van dans samengebracht. "Ballet, modern, urban en fusion", vertelt Hungerink die dansdocent, choreograaf en danser is. "Er doen dertig dansers aan mee. Enkele dansers doen alle disciplines, die kunnen wel een uur op het podium staan." Om dat laatste is het de artistiek leiders Hungerink en Aafjes te doen. Dansers 'meters laten maken' op het podium. "Zo kunnen ze zich beter als danser en dus als artiest ontwikkelen", aldus Hungerink.

Evolutie van de mens
Evolutio 'vertelt' het verhaal van de evolutie van het gedrag van de mens. "Dat begint bij de oertijd", licht Hungerink toe. "Toen we allemaal egoïstisch ingesteld waren. Aan bod komen onder meer de Gouden Eeuw, de Industriële Revolutie, de tijd van de slavernij zowel in het verleden als heden."

Het idee voor Evolutio ontstond een jaar geleden toen de geluidstechnicus van theater De Storm, Gert Beinema, dansdocent Tim Aafjes vroeg of hij niet een grote dansvoorstelling wilde organiseren. "Voor lichttechnici is een dansvoorstelling een enorme uitdaging", legt Hungerink uit. "De bewegingen gaan heel snel en het licht moet à la minute reageren. De Storm wil de danscultuur in de regio graag stimuleren. Introdans is de enige dansvoorstelling in het programma en ze willen graag meer."

Aafjes vroeg Hungerink, die zijn collegadansdocent is bij Penta, of ze mee wilde werken aan de voorstelling. "Dat wilde ik ontzettend graag," vertelt Hungerink.

Uniek
De voorbereidingen duurden een jaar. "Omdat de dansers uit heel Oost-Nederland komen, is het niet makkelijk samen te komen," licht Hungerink toe. Repetities vonden twee keer in de maand plaats op zondag in Winterswijk en Borculo en daarnaast werd van de dansers verwacht dat ze in hun vrije tijd ook oefenden. "Dat was best pittig voor de meesten," zegt Hungerink.

Ze kijkt uit naar de voorstelling en hoopt dat veel mensen hem komen bekijken. "Het is echt iets unieks voor Oost-Nederland", zegt ze. "Dansliefhebbers kunnen het eigenlijk niet aan zich voorbij laten gaan."

Maar er kleeft ook een ander belang aan een hoge opkomst. De organisatie heeft steun van theater De Storm, zowel financieel als op het gebied van marketing. LG-Dance en Penta Winterswijk stelden oefenruimte te beschikking. De overige kosten moeten worden betaald uit de opbrengst van de kaartverkoop. Als Evolutio een succes is, willen Aafjes en Hungerink meer activiteiten ondernemen om de danscultuur in Oost-Nederland een boost te geven. "Mogelijk richten we daar dan een stichting voor op," aldus Hungerink. "Dit moet je zien als een pilot. We willen de danscultuur in Oost-Nederland een boost geven. De dansers zijn ook ontzettend enthousiast."

Hoog niveau
Aan de voorstelling doen ruim dertig dansers mee. "(Semi-)professionals met een hoog niveau", zegt Hungerink. "Iedere danser heeft auditie moeten doen en is geselecteerd op kwaliteit."
De eersten die de voorstelling gaan zien, zijn leerlingen van Scholengemeenschap Marianum uit Groenlo en het Gerrit Komrij College uit Winterswijk. "We zijn blij dat we de voorstelling voor ze mogen doen," zegt Hungerink. "Niet alleen in het kader van de bevordering van de danscultuur, maar ook vanwege de boodschap van de voorstelling. Veel mensen hebben veel aandacht voor hun telefoon en nauwelijks voor anderen."

Tickets
Wie wil zien hoe die boodschap verpakt wordt in moderne dans, ballet, fusion en urban, kan op de website van theater De Storm en bij beschikbaarheid aan de avondkassa kaartjes aan de kassa kopen. Kaartjes kosten € 16,50. Dat is inclusief drankje en garderobe. "Een unieke kans danstalent uit heel Oost-Nederland in een vernieuwende, mooie voorstelling te zien," besluit Hungerink. "Het wordt echt erg leuk!"

Meer berichten