Kunstenares Louise te Poele voor het stilleven van de gemeente Oost Gelre.
Kunstenares Louise te Poele voor het stilleven van de gemeente Oost Gelre.

Stillevens brengen Achterhoek in beeld

Expositie bij De Mattelier tot 2 november te zien

Door Kyra Broshuis

GROENLO- In cultureel centrum De Mattelier in Groenlo is zondag de expositie van Achterhoekse stillevens van kunstenares Louise te Poele geopend. Het initiatief voor dit bijzondere project komt van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek, een samenwerking tussen de DRU Cultuurfabriek, Stichting Achterhoek Toerisme, De Gruitpoort, Boogie Woogie en het Erfgoedcentrum. De opdracht aan Te Poele, geboren in Winterswijk en opgegroeid in Lievelde, was 'het verhaal vertellen van de Achterhoekse gemeenten’. Het resultaat, de prachtige levensgrote stillevens, viel zo in de smaak dat de gemeenten er een tentoonstelling van wilden maken. Dat is gelukt; de stillevens zijn nu te zien in Groenlo en gaan vanuit daar op reis door de regio.

Verschillende objecten
“Het is ook een interactief project”, legt Te Poele uit, “Het is namelijk de bedoeling dat de bezoekers van de expositie zelf op zoek gaan naar welke gemeente er achter het stilleven zit. De verwerkte objecten in de stillevens zijn aangeleverd door burgemeesters, wethouders, stadsarchieven, musea en burgers en brengen de specifieke identiteit, kwaliteiten en specialiteiten per gemeente in beeld. De serie in totaal verbeeldt de samenhang van deze Achterhoekse gemeenten.” In Groenlo worden de basisschoolleerlingen uitgenodigd om, samen met hun grootouders, de expositie te bekijken. Later wordt er op school een opdracht over gemaakt.

Boekje met uitleg
De stillevens, uitgevoerd met prachtig kleurgebruik, hangen in de theaterzaal van De Mattelier. Bij de één is het al snel duidelijk welke gemeente het voorstelt, bij een ander werk is het moeilijk en zonder kennis van de gemeente soms zelfs onmogelijk. “Daarom hebben we er mooie boekjes bij gemaakt met de uitleg van de stillevens.” De gemeenten die uitgebeeld zijn in een stilleven zijn Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek, Winterswijk en natuurlijk Oost Gelre.De negen werken zijn geprint op 'groter dan levensechte panelen' voor een reizende expositie door de Achterhoek. Het programma ziet er als volgt uit:

Oost Gelre - De Mattelier, start zondag 23 september; Berkelland - hal gemeentehuis, start maandag 5 november; Doetinchem - Stadsmuseum, start donderdag 6 december; Bronckhorst - hal gemeentehuis, start woensdag 9 januari; Aalten - gemeentehuis, start woensdag 13 februari; Doesburg - Raadskelder, start woensdag 13 maart; Montferland - gemeentehuis, start woensdag 3 april; Winterswijk - gemeentekantoor, start woensdag 8 mei en Oude IJsselstreek - DRU, start woensdag 12 juni.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden