Moeder Truus Rouwmaat te midden van haar beide zoons Hans (links) en Jos (rechts). Foto: PR
Moeder Truus Rouwmaat te midden van haar beide zoons Hans (links) en Jos (rechts). Foto: PR

Derde generatie aan het roer bij de Rouwmaat Groep

Algemeen

Families personeel centraal bij viering 70-jarig bestaan

Door Theo Huijskes

GROENLO - Geen officieel jubileum, maar wel aanleiding genoeg voor het organiseren van een gezellige en bovenal informele familiedag, waarbij al het personeel met familieleden van harte welkom is. Het 70-jarig jubileum van de Rouwmaat Groep in Groenlo is op zaterdag 15 september grootscheeps gevierd. Een in alle opzichten breed opgezette verjaardag, die op de dag zelf plaatsvond in en buiten de hoofdvestiging van het bedrijf in Groenlo en 's avonds in het zalencentrum van Marveld Recreatie. Een happening, helemaal afgestemd op het eigen personeel met aanhang.

Napraten onder het genot van een kop koffie doen wij in de directiekamer van de hoofdvestiging in Groenlo met de gebroeders Hans en Jos Rouwmaat. "Het is 70 jaar geleden begonnen als een klein familiebedrijf. Vervolgens zijn wij door de jaren heen, met de verschillende nevenvestigingen in de gehele regio, uitgegroeid tot wat nu de Rouwmaat Groep heet. Daarbij willen wij te allen tijde de aanduiding familiebedrijf blijven uitdragen en verstevigen en dat in de eerste plaats richting onze eigen personeelsleden", aldus Hans. Broer Jos vult aan dat het niet altijd even gemakkelijk is gegaan. "We hebben ook mindere tijden, zeg maar gerust crisisjaren gekend, maar het is wel op de eerste plaats aan je eigen personeel te danken dat wij er anno 2018 weer helemaal staan."

De beurt aan de derde generatie
Hans Rouwmaat (binnenkort 66) en Jos Rouwmaat (64) benadrukken dat het feestje op de 15de september ook in het teken stond van de aanstormende derde generatie. Het zijn Dave Rouwmaat (38) en Bob Rouwmaat (31) die langzamerhand het stokje gaan overnemen. "Zeker gelet op alle voor de deur staande nieuwe ontwikkelingen en de daarmee gepaard gaande uitbreidingen, is het nooit vroeg genoeg om daar aandacht aan te besteden", aldus de gebroeders in koor. "Mede daarom is het misschien wel dat wij niet uitgepraat raken over de viering van de 70ste verjaardag. Tussen 13.00 uur en 17.00 uur hebben wij, zonder deze keer externe relaties uit te nodigen, circa duizend belangstellenden mogen ontvangen, allemaal personeelsleden met hun eigen familieleden. Ook kwamen veel oud-medewerkers ons verblijden met een bezoekje. Er was gezorgd voor een natje en een droogje, voor de kinderen waren er attracties aanwezig en de Marveld Express reed rond over het bedrijfsterrein met een oppervlakte van twintig hectare om alle invalshoeken van deze onderneming van dichtbij te kunnen bekijken. Met vervolgens 's avonds een uitbundig personeelsfeest."

Oprichting en verdere groei
Het bedrijf werd in 1948 opgericht door wijlen Herman Rouwmaat, destijds 24 jaar jong. De start, waarbij echtgenote Truus ook een belangrijke rol speelde, vond destijds plaats met zeven personeelsleden op de loonlijst. "Waar we derhalve heel blij mee zijn, is dat ons moeder Truus op 93-jarige leeftijd zowel 's middags als 's avonds het centrale middelpunt was van het feest", zo geven de dankbare gebroeders Rouwmaat aan. De eerste omvangrijke vestiging, alwaar een uitbreiding werd gerealiseerd van 2700 naar 3500 vierkante meter grond, werd in 1964 gerealiseerd aan de Marhulzenweg. Bij het 40-jarig bedrijfsjubileum in 1988 verhuisde het bedrijf naar de nieuwbouw aan de Industrieweg, alwaar men in 1999 alweer uit het jasje was gegroeid. De derde verhuizing naar de huidige vestigingsplaats op Den Sliem ging gepaard met een gigantische uitbreiding van het aantal als full-service leverancier dan wel uitvoerder aan te bieden bouwmaterialen en werkzaamheden en dientengevolge groei van het personeel. De top van het aantal personeelsleden bedroeg ooit 230, is als gevolg van de economische crisis gezakt naar 150, maar dankzij het aantrekken van de economie momenteel weer teruggebracht op circa 180.

Met nu nog Hans en Jos Rouwmaat aan het roer, met in hun kielzog de derde generatie met Bob en Dave Rouwmaat, wordt er al weer uitgekeken naar de nieuwbouw van de vestiging in Hengelo Ov. "Het bedrijf moet door blijven groeien. Iets waar wij gezamenlijk aan blijven werken", aldus de huidige directie met een voorzet richting de nieuwe directie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant