Wat gaat er gebeuren met het oude kunstgras bij de S.V. Grol? Foto: Kyra Broshuis
Wat gaat er gebeuren met het oude kunstgras bij de S.V. Grol? Foto: Kyra Broshuis

OOG wil duidelijkheid over verwerking kunstgras Grol

Algemeen

GROENLO - Het kunstgrasgebruik bij de S.V. Grol blijft de gemoederen bezighouden. Raadslid Paul Wallerbos van OOG stelde tijdens de gemeenteraadsvergadering vragen over de verwerking van de oude kunstgrasvelden.

Door Kyra Broshuis

“De afgelopen week was er in de media veel te doen over de verwerking en recycling van oude kunstgrasvelden. Onderzoeksprogramma Zembla ontdekte dat gemeenten veel geld betalen aan afvalbedrijven voor de recycling van oude kunstgrasvelden, maar dat deze recycling echter niet plaatsvindt. Daardoor blijven er miljoenen vierkante kunstgrasveld onverantwoord en deels illegaal liggen bij louche bedrijven, waaronder een bedrijf in Gelderland”, stelt Wallerbos. Hij wil van het college weten wie de kosten van de afvoer en recycling van het kunstgras van de SV Grol betaalt en naar welke verwerker het kunstgras wordt afgevoerd. “Vindt daar ook daadwerkelijk recycling plaats en gebeurt dit volgens het college op een verantwoorde manier?”

Porskamp: 'U moet daarvoor bij de Grol zijn'

De gemeente is geen partij
Wethouder Bart Porskamp legt uit dat de rol van de gemeente alleen die van kredietverlener is. “Wij spelen verder geen rol en hebben dus ook geen inzicht in de afspraken van de SEAG (Stichting Exploitatie Accommodatie S.V. Grol) over de afvoer van het kunstgras. We hebben een brief van SEAG ontvangen en daarin staat dat de adviezen van het RIVM zijn opgevolgd. Dit is al meer dan nodig is.” Wallerbos is niet tevreden met dit antwoord. “Het bevreemdt mij dat u niet kunt aangeven wie de kosten betaalt van het verwerken van het kunstgras. Wordt het geld van de gemeente gebruikt voor de afvoer en recycling van het kunstgras? Wij willen weten of dat geld goed besteed wordt.”

Porskamp reageert: “Ik snap uw zorg, maar wij zijn geen partij. De Grol zal moeten afvoeren maar wij hebben geen inzicht in het proces. U moet daarvoor bij de Grol zijn. Wij hebben die info niet.”

Bijval CDA en PvdA
Wallerbos krijgt enigszins bijval van CDA'er Niek Bragt: “Wethouder, bent u zelf ook niet nieuwsgierig, ook gezien de aandacht in de media, wat er gebeurt met dat kunstgras. Het zou prettig zijn als u het voortouw neemt?” Dat vindt ook Richard Klein Tank van de PvdA: “Het is vreemd dat u zich letterlijk buitenspel plaatst en u letterlijk aan de regels houdt. U zult zichzelf toch verantwoordelijk voelen? Wij zijn benieuwd naar verdere informatie.”

Wethouder Porskamp erkent dat ook het college wil weten wat er precies gebeurt: “Grol heeft de adviezen van het RIVM opgevolgd en neemt aanvullende maatregelen. Uiteraard geldt er ook een zorgplicht voor de club. Maar ik pak de handschoen op en ga bij de Grol vragen hoe het geregeld is. Ik ga ervan uit dat ze dat met mij delen. Ik zal het dan uiteraard ook weer met u delen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant