Columns

Kijkjes van de Grolse stadstoren | Bierberg?

Krijgen we nu hier ook een bierberg?, zo vraagt de Torenwachter zich af

De laatste jaren, beste Grollenaren, de laatste jaren hebben we er niet al te veel meer over gehoord, maar een tijdlang was het dagelijks hot news. De berichten over de bergen die hier ontstonden in dit zo vlakke land. Boterbergen, melkbergen, aardappelbergen, allemaal bergen omdat we de hoeveelheden van die producten letterlijk niet konden bergen en dan ontstaan die dingen juist. Dat is allemaal zo logisch als wat. Er werd soms gewoon teveel geproduceerd of ze konden het niet verkopen en dan moest het worden opgeslagen. 'Daar zijn we nu mooi vanaf, Torenwachter', zullen jullie enthousiast roepen om daarmee verlost te zijn van een berg problemen. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. Er doemen hier in de Achterhoek en straks ook elders volgens mij nieuwe bergen op, zomaar ineens. Enkele jaren geleden kenden we dat nog niet, maar nu wel want er verrijst als het ware een nieuwe berg uit de grond. Het hoge woord moet er nu maar uit: de bierberg!

Tot voor kort was alles duidelijk: je had grote bierfabrieken, die nu concerns worden genoemd, en die produceerden 'riesige' hoeveelheden bier en dat bier werd opgedronken door de mensen. Ja, duidelijk en eenvoudig; je maakt bier en ze drinken het (op). Als je het bier zelf maakt en zelf ook opdrinkt dan is de economie nog eenvoudiger. Maar dat gold voor de meeste mensen niet. We kregen zo nu en dan bericht dat de totale bierconsumptie daalt; niet alleen hier in Nederland maar zelfs in Duitsland waar ze op dat gebied toch van wanten weten. Maar goed, beetje exporteren en de grote jongens hielden vraag en aanbod in evenwicht.

Maar nu is er ineens ambachtelijk bier, in bijna elke plaats verrijst een ambachtelijke brouwerij en dat gaat zo hard dat er al vele honderden zijn hier. We hebben zelfs België achter ons gelaten. En nu gaan ze - zo wist een regionaal blad te melden – zelfs een 'Achterhoeks Brouwcollectief' oprichten. Leuk, zullen jullie zeggen, elke keer een nieuw ambachtelijk biertje erbij. Maar wie moet dat in godsnaam allemaal gaan opdrinken? De grote pilsconcerns produceren natuurlijk ook gewoon door. Het bier overstroomt letterlijk de markt. Vorige week fietste ik wat achteloos door dit gebied en toen doemde ineens voor mijn verbaasde ogen weer een ambachtelijke brouwerij op. "Jopie is veur zichzelf begonn'n", zei een man. En Jopie bleek er verstand van te hebben, want den was altied al overal met an 't prutsen. En hij dacht erover om zelf ook te gaan brouwen. 'Wat Jopie kan, kan ik ook', zei hij. Daar was geen speld tussen te krijgen. Ik opperde voorzichtig dat we al heel veel mooie ambachtelijke brouwerijen hebben en of je dan niet moest gaan spreken van misschien - heel misschien - een beetje te veel van het goede?

Maar hij zag dat allemaal heel anders. Volgens hem was het zo dat er steeds meer bejaarden komen en die willen fietsen en geld uitgeven. Nou, als je het gezellig wilt hebben dan is zo'n ambachtelijk biertje toch fantastisch en ze kunnen het betalen. "Ze griept gemakkelijk noar de knippe as 't moar lekker is", zei hij. Hij zei ook dat ik weer zo iemand was die bij elke oplossing een probleem bedacht. Ik opperde nog iets over groeiende bierbergen, maar hij zei dat als wij als Achterhoekers samen zouden spannen, dat niet zou gebeuren. 't blif hier gewoon vlak, zei hij.

Waar ik vandaan kwam?
Groenlo, Grolle, waarom ik dan hier fietste als daar een mooie ambachtelijke brouwerij staat?


Torenwachter

Meer berichten