De lopers voor de 32ste Kaak Kanonsloop gaan van start. Foto: Mark Ebbers
De lopers voor de 32ste Kaak Kanonsloop gaan van start. Foto: Mark Ebbers

Broers Ibrahim en Farhaan winnen Kaak Kanonsloop

GROENLO - De broers Ibrahim en Farhaan Abdi Ali zijn de winnaars geworden van de 32ste Kaak Kanonsloop in Groenlo. Ibrahim won de tien kilometer. Farhaan, zijn jongere broer, was de snelste loper op de vijf kilometer, net 11 seconden sneller dan regerend Oost Gelres sportman van het jaar Stijn Elferink. De twee van oorsprong Somalische en sinds vijf jaar in Groenlo woonachtige tieners komen uit voor atletiekvereniging Hanzesport in Zutphen. Ze onderstreepten met hun prestaties in Groenlo nog eens hun talent. De snelste dame op de tien kilometer was Julia Kang uit Aalten; op de vijf kilometer was Eva Groot Kormelink van Survival Harreveld de eerste vrouw die over de finish kwam. De organiserende Lopersvereniging Groenlo (LVG) was met Gerton Prinsen goed voor de negende plek bij de tien kilometer. Op de vijf kilometer was Jozo Vulic de beste LVG-loper, hij werd veertiende.

Door Mark Ebbers

De Kanonsloop werd voorafgegaan door de sponsorloop voor de basisscholen, dit jaar in de vorm van een obstakelloop. Daarmee was het - onder frisse maar zonnige weersomstandigheden - een gezellige drukte op de Maliebaan, rond de Muziekkoepel en basisschool De Ni-je Veste. Honderden lopers, begeleiders, supporters en gewoon belangstellend publiek op het 'kermisterrein'.

Toen rond 11 uur ook de zevende- en achtstegroepers van de sponsorloop binnenwaren, was het de beurt aan de ruim 230 Kanonslopers. Zij vertrokken op de Maliebaan voor het parcours door Groenlo, één ronde voor de vijfkilometerlopers, twee voor de tien kilometer. De splitsing lag na het afleggen van een ronde voor de Muziekkoepel, vijf kilometer rechtsaf en tien kilometer linksaf voor nog een ronde. Het deelnemersveld was in veel opzichten breed: mannen en vrouwen, naast Grollenaren veel deelnemers uit Lichtenvoorde, Beltrum, Winterswijk, Aalten, Eibergen en meer plaatsen uit de directe omgeving. Maar ook lopers van verder weg, zelfs Utrecht kwam voor op de deelnemerslijst, en van over de grens, zo waren er twee deelnemers uit Vreden. Ook qua leeftijd was er grote variatie: de jongste deelnemer was van 2007, de oudste van 1941.
Uiteindelijk finishten 120 lopers op de vijf kilometer en precies 100 op de tien kilometer. De volledige uitslagen zijn te vinden op www.lvggroenlo.nl/uitslagen-kaak-kanonsloop-2018.

Meer berichten