Jan Troost neemt met meetapparatuur het hellingspercentage van het pad op.Vlnr. Jan Troost,Theo Hendrikse, Sandra Zieverink (Leemland), Ton Goossens (BOOG) en Marco Zieverink (Leemland). Foto: Theo Bloemenkamp
Jan Troost neemt met meetapparatuur het hellingspercentage van het pad op.Vlnr. Jan Troost,Theo Hendrikse, Sandra Zieverink (Leemland), Ton Goossens (BOOG) en Marco Zieverink (Leemland). Foto: Theo Bloemenkamp

Ambassadeurs en BOOG vol lof over Leemland

Algemeen

Week van de Toegankelijkheid

GROENLO - Vorige week in de landelijke Week van de Toegankelijkheid is Jan Troost uit Wijchen, ambassadeur van de toegankelijkheid en zelf afhankelijk van een rolstoel, wederom naar Oost Gelre gekomen om mensen zich bewust te laten worden van wat toegankelijkheid eigenlijk inhoudt. Deze keer werd hij vergezeld door Theo Hendrikse uit Grave die blind en slechthorend is. Het duo kwam samen met twee bestuursleden van de stichting BOOG (Belangen Organisatie Oost Gelre voor mensen met beperkingen) een bezoek brengen aan Leemland om het gebouw en terrein te testen.

Recreatie
Het thema van dit jaar is: 'Lekker vrij! Doen wat jezelf wilt!' Mensen met een beperking mogen geen belemmeringen ervaren om mee te kunnen doen. Ze moeten zich overal welkom voelen. Voor 20% van de mensen is dit geen vanzelfsprekendheid. De toegankelijkheid van bijvoorbeeld de musea, de horeca, sportclubs en attractieparken laat soms te wensen over. Vaak kan het beter. Daarom heeft BOOG een korte test bij uitspanning Leemland gedaan. Hier worden workshops en vele gezelligheidsbijeenkomsten met allerlei activiteiten voor jong en oud gehouden.

Positief
Op de site is voor iedereen toegankelijke en uitvoerige informatie over Leemland te vinden,is de mening van Hendrikse. Naast het gebouw is een invalidenparkeerplaats, in het gebouw zijn brede deuren aangebracht, geen drempels, voldoende ventilatiemogelijkheden en er is een ruim invalidentoilet. Buiten is goed nagedacht over de veiligheid van de diverse speeltoestellen. Ze voldoen aan de keuring en de vele veiligheidsnormen. Er is gericht naar oplossingen gezocht. Het ontbreekt het beheerdersechtpaar Sandra en Marco Zieverink niet aan creativiteit en flexibiliteit. Samen met hun grote dosis enthousiasme en gastvrijheid is het fijn vertoeven bij Leemland. Het motto is dan ook: Beleef 't bij Leemland!

Toekomst
In 2015 heeft het bedrijf na een lange voorbereiding een goede start gemaakt. De dagbesteding voor mensen met een beperking waarin de familie Zieverink erg geïnteresseerd is, staat nog in de kinderschoenen. De focus is nu in de samenleving gericht op een goede toegankelijkheid. De overheid heeft dat in een wet opgenomen. De gemeenten zijn nu bezig om beleid te ontwikkelen en er uitvoering aan te geven. De gemeente Oost Gelre is volgens Theo Bloemenkamp van BOOG hier volop mee bezig. De winkels in het winkelgebied van Lichtenvoorde zijn het komend jaar aan de beurt. Met subsidiemogelijkheden van de gemeente zal het gefaciliteerd worden. Ook is er een Werkgroep toegankelijkheid bij de gemeente waarin beleidsmedewerkers en belangenbehartigers samenwerken.

Het meetinstrument van Jan Troost. Foto: Theo Bloemenkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant