Een expositie met drie verschillende invalshoeken. Foto: Theo Huijskes
Een expositie met drie verschillende invalshoeken. Foto: Theo Huijskes

Drie exposities vormen kunstzinnig panorama

Tot medio december in Stadsboerderij

Door Theo Huijskes

GROENLO - In de gemeente Oost Gelre mag Stadsboerderij Grolle langzamerhand worden aangemerkt als de bakermat van exposities. De historische, authentieke museumboerderij in hartje Groenlo blijkt zich bij uitstek voor dit soort activiteiten te lenen. Dit laatste heeft volgens beheerder Henny Garstenveld tot gevolg dat er veel belangstelling is om in de aan de Notenboomstraat gevestigde boerderij te exposeren met allerlei kunstvariaties. "Het zijn niet alleen amateur-kunstenaars uit Groenlo dan wel Oost Gelre, ze komende langzamerhand van heinde en verre. Dit heeft weer tot gevolg dat wij al zo'n beetje vol zitten tot aan het jaar 2022."

Drybrush techniek
Op dit moment kunnen belangstellenden, tot medio december aanstaande, genieten van een drietal exposities tegelijkertijd. Zoals van de door Hilda Haselberg uit Ruurlo vervaardigde drybrush-schilderijen. Het gaat hier met name om met olieverf op aquarelpapier vervaardigde portretten. "Ik schilder bij voorkeur mensen zoals ze echt zijn", zegt de kunstenares, die ook schilderlessen geeft en workshops organiseert. "Mensen, ongeacht het type, zijn voor mij een onuitputtelijke inspiratiebron. De onverbiddelijke realiteit van mensen verhult namelijk niets. Soms is dat wel confronterend, maar het is altijd eerlijk. Het heeft immers te maken met de vergankelijkheid van het leven."

Fotograaf
De tweede expositie betreft een omvangrijke en kleurrijke serie foto's van Truus Stotteler, geboren in Avest onder de rook van Beltrum en Groenlo en wonende in Eibergen. Truus is reeds sinds haar zestiende levensjaar, toen zij voor het eerst een fototoestel in haar bezit kreeg, bezeten van fotografie. "Het begon allemaal thuis op de boerderij, waarbij ik helemaal gefixeerd was op het maken van foto's van de zonsondergang. In 2005 ben ik lid geworden van de Fotoclub Creashot in Winterswijk en sinds het moment dat ik in Eibergen woon, ben ik lid van de Fotoclub Eibergen EFG. Maar ondanks de bij die clubs aangeleerde technieken en meegekregen tips, blijf ik het meest genieten van het maken van foto's in de natuur."

Werken met klei
Als derde amateur-kunstenaar is oud-Grollenaar Theo van Dongeren van de partij. Geboren op Schralenstein net buiten de Grolse stadsgracht en reeds jaren achtereen in Doetinchem woonachtig, houdt Van Dongeren zich kunstmatig bezig met klei. "Omdat ik circa vijftien jaar geleden vanwege een blessure gedwongen werd om weinig te lopen en te fietsen, heb ik klei gekocht en ben ik begonnen met boetseren. Dat beviel mij zo goed, dat ik in Doetinchem cursussen ben gaan volgen. Sinds vorig jaar krijg ik nu les van de Doetinchemse keramiste Carla de Vrijer, van wie ik weer andere technieken leer, alsmede het werken met verschillende glazuren. Alle in de Grolse Stadsboerderij tentoongestelde werken van mij zijn met de hand opgebouwd, daarna gebakken en beschilderd of geglazuurd. Enkele zaterdagen zal ik zelf in Groenlo aanwezig zijn om het boetseren te demonstreren."

Meer berichten