Enkele vrijwilligers met geheel links Jan ter Dolle in de Vincentius-winkel. Foto: Theo Huijskes
Enkele vrijwilligers met geheel links Jan ter Dolle in de Vincentius-winkel. Foto: Theo Huijskes (Foto: )

Vincentius Groenlo in teken van de dag van de armoede

Extra middagopenstelling van winkel

Door Theo Huijskes

GROENLO - Vincentiusvereniging Groenlo gaat op woensdag 17 oktober extra aandacht schenken aan de dag van de armoede. In het kader van de wereldbreed jaarlijks terugkerende armoededag, is de Vincentius-winkel aan de Oranjestraat in Groenlo naast de gebruikelijke zaterdagmorgen ook op die dag geopend voor het publiek en dat van 13.00 tot 17.00 uur. De jaarlijkse Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede dateert reeds van 1987 en is in 1992 officieel erkend door de Verenigde Naties.

Het vrijwilligersteam van de dag in, dag uit actieve Vincentiusvereniging, dat onder leiding van coördinator Jan ten Dolle de winkel bestiert, rekent volgende week woensdag op extra veel winkelend publiek. Met aan zijn zijde vrijwilligster Cintha Lensink vertelt Ten Dolle dat de winkel een belangrijk onderdeel is van de Vincentius-organisatie. "De winkel is eigenlijk een warenhuis in het klein. Want ondanks het feit dat de omzet voornamelijk wordt bepaald door de verkoop van kleding, voor zowel dames als heren en voor zowel meisjes als jongens, verkopen wij hier ook beddengoed en huishoudtextiel, meubelen, elektronica en huishoudelijke artikelen, boeken, lp's, cd's en dvd's en ga zo maar door."

Opbrengst voor minderbedeelden
De jaarlijkse armoededag past vanzelfsprekend helemaal in de doelstellingen van de Groenlose Vincentiusvereniging. "Bij ons is het in feite iedere dag van het jaar, van de maand, van de week armoededag", geeft Ten Dolle aan. "Wij zijn een vereniging die zich bezighoudt met het helpen van de echte minderbedeelden in de samenleving. Wij doen dit door geld te genereren met onze kringloopwinkel. Met behulp van interne werkgroepen en in overleg met externe instellingen zorgen wij dat dit geld op de juiste plek terechtkomt, dat wil zeggen bij de mensen binnen onze gemeenschap die dat echt nodig hebben, anders gezegd bij degenen bij wie het water tot aan de lippen staat." De opbrengst van de winkel, waarbij het gaat om een jaarlijkse omzet van circa 60 duizend euro, komt deels ook ten goede van de jaarlijkse Kerstactie. In de decembermaand krijgen ongeveer 170 gezinnen - 230 volwassenen en 150 kinderen - die op of onder het bijstandsniveau moeten leven, een soort kerstgratificatie in de vorm van een geldbedrag en/of een cadeaubon.

Oproep voor vrijwilligers
Vincentius Groenlo in het algemeen en de winkelgroep in het bijzonder kan nog vele vrijwilligers gebruiken. "Met de huidige vrijwilligers is het mogelijk om op iedere zaterdagmorgen open te zijn van 9.00 tot 12.00 uur", aldus Ten Dolle. "Om de omzet en dientengevolge de te behalen winst extra impulsen te geven, willen wij graag op andere dagen en tijdstippen open zijn, maar daarvoor ontbreekt het ons helaas aan vrijwilligers. Derhalve hierbij een oproep aan belangstellenden, die dit werk een aangename maar bovenal zinvolle invulling van de vrije tijd vinden, om zich aan te melden. Op dit moment hebben wij praktisch iedere zaterdag ruim honders echte kopers, de kijkers niet meegeteld. Dit aantal geeft mijns inziens voldoende aanleiding om de winkeltijden met bijvoorbeeld een extra morgen of middag uit te breiden. Maar hiervoor is zoals gezegd een uitbreiding van het aantal vrijwilligers noodzakelijk."
Vincentius Groenlo kent weliswaar een 65 personen tellend ledenbestand, maar het is natuurlijk niet alleen de winkel, maar het zijn veel meer onderdelen binnen de organisatie die door vrijwilligers gerund moeten worden.
Bij dit alles hanteert de Vincentiusvereniging Parochiële Caritatieve Instelling het uithangbord met daarop de alleszeggende tekst: 'Als Vincentianen voelen wij ons de uitvoerende kerk. Wij brengen in praktijk wat ons in de kerk geleerd wordt. Geloofsovertuiging is daarbij van ondergeschikt belang!'

Meer berichten