Joop ter Horst. Foto: Theo Huijskes
Joop ter Horst. Foto: Theo Huijskes

Joop ter Horst stopt als scriba bij NH Gemeente

'Iets voor mensen kunnen betekenen, spreekt mij aan'

Door Theo Huijskes

GROENLO - Op zondag 21 oktober tijdens de dienst van 10.00 uur, neemt Joop ter Horst na een periode van dertig jaar afscheid als scriba oftewel secretaris van de kerkenraad van de Nederlands-hervormde gemeente Groenlo. "Ondanks dat ik het werk na al die jaren nog met erg veel plezier doe, wil ik niet de laatste zijn die het licht uit doet. Te lang blijven zitten gaat ten koste van de motivatie en dit laatste is heden ten dage juist het belangrijkste wat de kerk nodig heeft. Het wordt derhalve de hoogste tijd om plaats te maken voor een jonger iemand, die zorgt voor een nieuwe, verfrissende inbreng."

Terzijde gestaan door Harry Vennebekken, financieel administrateur van de Hervormde Gemeente Groenlo, vertelt Joop ter Horst, geboren op 3 april 1948 in Dinxperlo en sedert 1985 woonachtig in Groenlo, in zijn woning aan de Thorbeckestraat met een grote mate van betrokkenheid over zijn kerkelijk leven in Groenlo. In het bijzonder over zijn inbreng gedurende de afgelopen drie decennia ten behoeve van de plaatselijke hervormde gemeente. "De benoeming als beheerder van het postkantoor en de verhuizing naar Groenlo bleek achteraf een goede keuze te zijn geweest." In het verlengde daarvan beschouw ik het als een voorrecht dat ik mij al die tijd voor de kerk in deze plaats heb kunnen inzetten."

Begonnen als wijkouderling
Ter Horst, veertig jaar achtereen werkzaam geweest bij de PTT in achtereenvolgens Aalten, Dinxperlo, Groenlo en de laatste negen jaren als manager van het postkantoor in Haaksbergen, heeft de omgang met mensen altijd als zijn meest geliefde bezigheid beschouwd. "Toen ik destijds als zestienjarige bij 'de post' begon, merkte ik van meet af aan dat het klantencontact mijn grote voorkeur had. En het is juist dat aspect dat ik vervolgens in de praktijk heb willen en kunnen brengen ten behoeve van de kerk. Het begon in 1988 toen ik, al met de insteek dat men jongeren nodig had, werd benaderd voor de functie van wijkouderling. Voor mij een ideale gelegenheid om te integreren binnen de gemeenschap van Groenlo en om de mensen hier beter te leren kennen. Volgens de daarvoor geldende richtlijnen heb ik dit veel voldoening gevende werk drie periodes van vier jaar gedaan. Na vervolgens een vierjarige periode die werd ingevuld met allerlei wisselende functies binnen de kerk, heb ik vanaf 2004 en tot op heden, de functie van scriba bekleed. Ook deze functie mocht officieel maximaal drie periodes van vier jaar worden vervuld, maar werd stilzwijgend met twee jaar verlengd, zodat ik tegelijkertijd met dominee Wim Blanken kon stoppen.

Heden en verleden
Wanneer je het heden en het verleden met elkaar vergelijkt, zegt Ter Horst dat de werkzaamheden weinig zijn veranderd. "Met die aantekening dat het kerkbezoek natuurlijk gigantisch is gedaald. De intensiteit, noem het de beleving, is veel minder geworden. Daarom zijn wij blij dat wij een goed, passend samenwerkingsverband hebben kunnen realiseren met de Protestantse Gemeente Winterswijk. De beoogde samenwerking met de Protestantse Gemeente Lichtenvoorde, die in 2005 werd opgestart, is helaas mislukt.

Ondanks het teruglopende kerkbezoek - destijds circa zeventig per dienst en tegenwoordig circa twintig per dienst - blijft Ter Horst positief gestemd. De Hervormde Gemeente hier telt in totaal ongeveer vierhonderd leden. Dus hoop doet leven, zeker wanneer je constateert dat in de zomermaanden veel op Marveld Recreatie verblijvende vakantiegangers de diensten in deze kerk komen bezoeken. Maar hierbij moet ik wel aantekenen dat de gemiddelde leeftijd van de bezoekers zestig plus is."

Een positieve Joop ter Horst sluit af met de mededeling dat hij wel beschikbaar blijft voor de kerk. "Naast mijn andere vrijwilligerswerk van coördinator/chauffeur van de buurtbus en mijn hobby's als sport en muziek, blijft de kerk mij na het hart liggen."

Meer berichten