Vlnr. de nieuwe bestuursleden, Bas te Braake, Reinoud Rave en Roel Nibbelink. Foto: Henri Walterbos
Vlnr. de nieuwe bestuursleden, Bas te Braake, Reinoud Rave en Roel Nibbelink. Foto: Henri Walterbos

Mutaties in bestuur Dweilorkestendag

Algemeen

'Het organiseren is veel werk'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Na 23 jaar deel uit gemaakt te hebben van de organisatie van het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap, traditioneel op Hemelvaartsdag oftewel de Dweilorkestendag, hebben vier mannen van het eerste uur aangegeven het stokje graag over te geven aan nieuwe mensen, om zodoende tegelijkertijd een stukje verfrissing en verjonging te bewerkstelligen in het organisatiebestuur. Nadat Berry Koehorst zijn voorzittershamer twee jaar geleden al over had gedragen aan zijn opvolger Frank Beurskens, bleef hij deel uit maken van het bestuur, om langzamerhand terug te treden. Onlangs zette hij definitief een streep onder zijn lidmaatschap van de organisatie, die ooit het leven zag als activiteit ter gelegenheid van vijftig jaar Mannenzangvereniging Inter Nos in 1996. In zijn kielzog stopten ook Tom Rooks, Marcel Rooks en Adrie Wittenbernds. Voor het viertal komen in de plaats Roel Nibbelink, Reinoud Rave en Bas te Braake.

24ste editie
"We zijn nu bezig met de organisatie en invulling van de 24ste editie. Adrie en Berry hadden al eerder aangegeven dat ze een keer wilden stoppen, maar mede door aandringen van ons zijn ze nog even gebleven en hebben ze langzaamaan hun taken overgedragen. Ze blijven waarschijnlijk wel meehelpen met het uitzoeken van de Dweilorkestmuzikant van de dag", vertelt Frank Beurskens, vlak voor de tweede vergadering alweer waarbij de nieuwe heren aanwezig zijn. Er werd gericht gezocht naar adequate vervangers om op deze manier kennis te borgen en ingangen bij organisaties te behouden. "Roel heeft veel horeca- en organisatie-ervaring, Reinoud is technisch zeer onderlegd en Bas is muzikaal goed onderlegd, heeft ervaring met autoCAD. Zelf is hij ook muzikant. Ze hadden er alle drie veel zin in en het was snel rond."

Veel werk
De Dweilorkestendag mag zich na 23 edities nog steeds in een zeer grote belangstelling verheugen. Vele duizenden bezoekers komen Hemelvaartsdag al dan niet dauwtrappend naar Groenlo om te genieten van de vrolijke klanken die van de Grolse binnenstad één groot feestterrein maken. "Het was wel leuk dat toen Peter Gunnewijk en Berry Koehorst in het jubileumcomité van Inter Nos met het idee kwamen om een Dweilorkestendag te gaan organiseren in Groenlo op Hemelvaartsdag, velen zeiden: 'Doar haal ie gin volk met noar Grolle.' En zie hier, het bestaat nog steeds," lacht commissielid Martien Overkemping, die na twee jaar toetrad tot de organisatie.
"Het organiseren is veel werk. Alleen al het benaderen en vastleggen van orkesten, wat Berry deed, daar ben je een half jaar intensief mee bezig, twee tot drie avonden in de week," weet Beurskens inmiddels uit ervaring. "We willen de top van Nederland, dus dan moet je daar moeite voor doen. De eerste toporkesten van Nederland hebben we trouwens al vastliggen. Dat komt ook omdat we de taakverdeling veranderd hebben. Dat was sowieso een keer goed. Daar was dit het moment voo,r vonden we. Sommige dingen werden op een gegeven moment automatismen. Dat zijn we nu opnieuw op poten aan het zetten, dat het allemaal weer wat strakker wordt. We willen het aan het eind van het jaar al grotendeels in de steigers hebben staan. Bas, Roel en Reinoud draaien volledig mee."

Vervolg Beachparty
Beurskens wil al wel vast iets van de contouren van de 24ste editie van de Dweilorkestendag, 30 mei 2019, prijsgeven. "De Beachparty was een groot succes. Dat gaan we sowieso voortzetten, onder auspiciën van City Lido, die dat dit jaar ook deed. Dat is zowel ons als City goed bevallen. Ook de Koningssteeg, dat we intern het Legro-pleintje noemen, is ook goed gevallen. Daar gaan we ook mee door. Verder hebben we met het wegvallen van Marcel Rooks uit de organisatie het gemeentehuis met ingang van de komende editie niet als 'episch centrum' en uitvalsbasis meer, met onder meer het secretariaat voor de jury. Dat wordt de Gelagkamer in de Lange Gang. Hier vergaderen we ook altijd al."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant